В Одесі на мітинг проти перейменування вулиць вийшли 10 людей
В Одесі на мітинг проти перейменування вулиць вийшли 10 людей

В Одесі на мітинг проти перейменування вулиць вийшли 10 людей

На широко проанонсований мітинг проти перейменування вулиць та демонтаж пам’ятників, зокрема Пушкіну, які підпадають під закон про про деколонізацію (Закон України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії») під стінами Одеської ОВА 30 вересня зібралися всього 10 людей.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Організатор пікету – одеський журналіст та громадський діяч Леонід Штекель. Він виступив проти перейменування вулиць, названих на честь письменників.

«Велика частина Одеси створена цими людьми. Ми проти зносу пам’ятників та перейменування вулиць на їх честь. Наша задача – нагадати, що історія Одеси тримається на цих людях, і знищення пам’яті про них –це знищення міста. Це злочин перед історією», - сказав Штекель.

Член робочої групи при ОВА з виконання закону про деколонізацію Артем Карташов зазначив, що деколонізація потрібна, бо частина суспільства досі перебуває в довоєнній парадигмі та асоціює історію Одеси з російською версією історії.

В Одесі на мітинг проти перейменування вулиць вийшли 10 людей - Фото 1 В Одесі на мітинг проти перейменування вулиць вийшли 10 людей / Фото: Ніна Ляшонок, Укрінформ

«Якісне переосмислення сприятиме тому, що майбутні покоління будуть відірвані від російського контексту. Пушкін – це той самий Соловйов. Якщо комусь подобається література, то вона не під забороною. На ринках можна купити «Майн кампф», - сказав Карташов.

Як повідомляв Укрінформ, Одеська міськрада за розпорядженням голови ОВА Олега Кіпера планує провести демонтаж та перенесення 19 пам’ятників, що містять символіку російської та імперської політики.

Це, зокрема, погруддя Пушкіну та його новоділ на однойменній вулиці, пам’ятники Бабелю, Горькому в парку Марка Твена, Висоцькому, Чкалову, Нілусу, Черняховському, Посмітному, Мічуріну, Космодем’янській, Маринеско, Глушку, Малиновському. Також будуть вилучені стіна чекістів на вулиці Мечникова, макети ордена Леніна на площі Десятого квітня, братська могила червоногвардійців на Куликовому полі, а також “Олександрійський стовп” у парку Шевченка.

Звернення міського Голови Геннадія Труханова щодо перегляду розпорядження головою ОВА було відхилено. Для виконання цього розпорядження ОМР потрібно розробити технічну документацію, а також сповістити Міністерство культури та стратегічних комунікацій. Після узгодження всіх деталей ОМР проведе тендер на виконання робіт з демонтажу та складе графік проведення робіт.

Також в Одесі за наказом голови ОВА перейменували 84 вулиці.

Теги за темою
Одеса
Джерело матеріала
loader