200 ракет: Ізраїль заявляє, що за допомогою США успішно відбив масштабну ракетну атаку Ірану
200 ракет: Ізраїль заявляє, що за допомогою США успішно відбив масштабну ракетну атаку Ірану

200 ракет: Ізраїль заявляє, що за допомогою США успішно відбив масштабну ракетну атаку Ірану

Ізраїль та Сполучені Штати Америки повідомляють, що успішно відбили масштабну ракетну атаку з боку Ірану, яка відбулася 1 жовтня 2024 року.В Ірані ж заявляють, що близько 80% ракет досягли своєї мети.

За даними ізраїльських військових, Іран випустив близько 180-200 балістичних ракет по території Ізраїлю. Більшість ракет були перехоплені системами протиповітряної оборони Ізраїлю та США, хоча деякі все ж досягли цілей на території країни.

Ізраїльська армія повідомила, що атака завершилася і дозволила мешканцям покинути укриття. За попередніми даними, серед ізраїльтян загиблих немає, проте є повідомлення про легкопоранених. Зокрема, двоє людей отримали легкі поранення від осколків у Тель-Авіві. Також повідомляється про загибель двох палестинців - одного в Єрихоні на Західному березі річки Йордан та іще одного в секторі Газа, куди впала одна з іранських ракет.

Ізраїль відновив роботу повітряного простору країни, який був закритий під час атаки. Представник ізраїльських військових Даніель Хагарі заявив, що атака матиме наслідки і що Ізраїль має плани щодо відповіді, яка буде здійснена в обраний ним час і місце.

Іран стверджує, що атака була відповіддю на вбивство лідерів Хезболли та ХАМАС, зокрема Ісмаїла Ханії, Сайєда Хасана Насралли та Аббаса Нільфорушана. Корпус стражів ісламської революції Ірану попередив про "тисячократну" відповідь у разі реакції Ізраїлю.

США активно допомагали Ізраїлю в перехопленні ракет. Американські есмінці в східному Середземномор'ї збили кілька ракет, запущених Іраном. Президент Джо Байден особисто стежив за ситуацією з Ситуаційної кімнати Білого дому.

Міжнародна спільнота висловила занепокоєння ескалацією конфлікту. Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш закликав до негайного припинення вогню, заявивши, що "ескалація за ескалацією" повинна припинитися.

Ситуація залишається напруженою, і подальший розвиток подій буде залежати від реакції Ізраїлю на цю атаку. Влада Ізраїлю закликає громадян слідкувати за офіційними повідомленнями та дотримуватися інструкцій Командування тилу.

Джерело матеріала
loader
loader