Financial Times: Україна розглядає компроміси, а Байден може прискорити вступ до НАТО
Financial Times: Україна розглядає компроміси, а Байден може прискорити вступ до НАТО

Financial Times: Україна розглядає компроміси, а Байден може прискорити вступ до НАТО

Видання Financial Times опублікувало статтю про складну ситуацію, в якій опинилася Україна на тлі наступу російських військ на сході, виснаження суспільства, проблем в енергетиці та нестачі зброї у західних партнерів.

За інформацією європейських дипломатів, українські посадовці у розмовах із західними колегами стали відкритіше говорити про можливе припинення вогню, навіть за умови, що російські війська поки залишаться на окупованих територіях. Раніше це було "табу". Зміни в риториці стали помітні під час засідання Генасамблеї ООН в Нью-Йорку.

"Найголовніше для нас – гарантії безпеки. Правильні. Інакше це не закінчить війну, а просто спровокує ще одну", – заявив виданню неназваний український чиновник.

Неназваний західний високопосадовець вважає: "Земля в обмін на членство в НАТО – це єдине рішення, всі це знають. Ніхто не каже про це вголос... але це єдина стратегія".

Водночас є ознаки того, що президент США Джо Байден може "просувати статус заявки України на членство в НАТО" до того, як залишить посаду президента США у січні 2025 року. Байден головуватиме на зустрічі України та її союзників у Німеччині 12 жовтня.

Дехто пропонує модель членства Західної Німеччини в Альянсі, яке тривало понад три десятиліття до падіння Берлінської стіни і возз'єднання зі східними регіонами.

Раніше в Офісі Президента України заявляли, що не існує жодного плану з припинення війни, де фігурувало б замороження конфлікту або передача Росії територій. Існує "план перемоги" Володимира Зеленського, але його деталі публічно поки невідомі.

Теги за темою
Володимир Зеленський Джо Байден
Джерело матеріала
loader