Чому РФ знову почала бити "Кинджалами" по Старокостянтинову: експерт пояснив
Чому РФ знову почала бити "Кинджалами" по Старокостянтинову: експерт пояснив

Чому РФ знову почала бити "Кинджалами" по Старокостянтинову: експерт пояснив

Відновлення російських атак на Старокостянтинів свідчить спроби Росії запобігти можливому використанню Україною високоточних ракет великої дальності.

Росія відновила інтенсивні атаки на авіабазу в Старокостянтинові на Хмельниччині, використовуючи гіперзвукові ракети "Кинджал". Експерт з питань авіації Костянтин Криволап пояснив причини та тактику цих ударів.

Про це ввін сказав в ефірі телеканалу "Київ24".

"Ми ж очікували, що отримаємо дозвіл на використання Storm Shadow/SCALP. А у Старокостянтинові традиційно стоять Су-24, саме з яких виконуються запуски цих ракет. Я так думаю, що росіяни дуже бояться цих ракет, дуже бояться отримання нами такого дозволу. І тому вони в черговий раз працюють по Старокостянтинову. Це дуже з одного боку стара, а з іншого боку модернізована авіабаза", - зазначив Криволап.

За його словами, на цій авіабазі постійно йдуть будівельні роботи. І саме там є різні захисні споруди, зокрема й бетонні.

"Тобто це досить захищена база, досить серйозна, одна з найпотужніших в Україні. Звісно, що росіяни своїми "кинджальчиками" намагаються її вразити. Вони по ній б’ють-б’ють, але наші хлопці виконують ті заходи, які дозволяють цій базі бути в бойовому стані", - сказав експерт.

Криволап каже, що уразити базу є непростим завданням для окупантів, навіть при тому що в Старокостянтинові не стоїть Patriot і з цих причин росіяни б’ють саме балістикою. 

"Вони вже й комбінували атаки – намагалися і "шахедами" заходити, і Х-101 - ракетами крилатими добивати, потім "Кинджалами". Вони кудись попадають, якісь руйнування є. Але неможливо авіаційну базу серйозну, велику, знищити а ні дронами, а ні простою кількістю ракет. Це досить серйозна, потужна, велика за територією база. Просто так її вразити неможливо 1-5 ракетами. Мабуть в них є якась інформація, де що знаходиться, по чому бити. Розвідка працює з їхнього боку. Але і з нашого боку мабуть наша контррозвідка працює", - прокоментував він.

За спостереженнями Криволапа, росіяни зараз знову змінили тактику ударів по авіабазі. 

"Раніше росіяни використовували інші пускові рубежі. Але зараз вони перейшли до нової тактики. Вони запускають з Саваслейки. Тому, що це основний аеродром, база МІГ-31К. Після нашого крайнього заходу туди "в гості" в них кількість цих літаків значно зменшилась - судячи з того, що більше ніж три "Кинжали" не запускають вже, то в них залишилось три МІГ-31К", - вважає він.

При цьому Криволап підкреслив, що ракета летить 8-10 хв, не більше, і за цей час нашим черговим на базі треба встигнути зробити низку заходів захисту.

"Я думаю, що це по всім базам таке проходить. В Старокстянтинові треба або підняти літаки, або їх сховати в укриття, або перекотити", - пояснив він. 

Нагадаємо, у четвер зранку, 26 вересня, у Старокостянтинові на Хмельниччині сталися сильні вибухи. Повідомляється про удари аеробалістичними ракетами "Кинджалами".

  • Україні загрожує блекаут на 3-5 днів, якщо Росія виб’є бодай одну АЕС – Харченко
  • На якому напрямку ворог концентрує головні зусилля: назвав речник НГУ
  • Новий генсек НАТО Рютте зробив важливу заяву про війну в Україні
Джерело матеріала
loader
loader