Карта бойових дій в Україні 1 жовтня
Карта бойових дій в Україні 1 жовтня

Карта бойових дій в Україні 1 жовтня

Сьогодні, 1 жовтня, в Україні розпочався 941 день повномасштабної війни з Російською Федерацією. Російські війська наступають по всій лінії фронту, а ЗСУ намагаються зупинити наступ. Також ЗСУ атакує російські позиції в Курській області РФ.

Vgorode публікує карту бойових дій Інституту вивчення війни (ISW) за даними 1 жовтня.

Карта бойових дій. Фото: understandingwar.orgКарта бойових дій. Фото: understandingwar.org

Російські війська нещодавно здійснили просування на захід від українського виступу в Курській області, зокрема в Глушковському районі, під час продовження українських наступальних операцій 29 та 30 вересня. Геолокаційні кадри, опубліковані 24 вересня, демонструють, що російські війська нещодавно зайняли позиції в полях на південний схід від Веселого, що знаходиться на південний захід від Глушкового. Російське Міністерство оборони заявило про невдалу атаку українських сил поблизу Нового Путу, також розташованого на південний захід від Глушкового. При цьому російські військові блогери стверджують, що українські сили атакували в районах біля Веселого і Медвежього (на південний схід від Глушкового).

Карта бойових дій. Фото: understandingwar.orgКарта бойових дій. Фото: understandingwar.org

Російські війська нещодавно дещо просунулися на північний схід від Харкова під час продовження наступальних операцій у цьому районі 30 вересня. Геолокаційні кадри, опубліковані 30 вересня, свідчать про незначне просування російських військ у північній частині Агрегатного заводу в центрі Вовчанська. Російські сили здійснили наземні атаки на північний схід від Харкова поблизу Бурхуватки, Стариці та Вовчанська 29 і 30 вересня. Представник Харківського угруповання українських військ, полковник Віталій Саранцев, зазначив, що російські війська залишаються в обороні на північ від Харкова вздовж лінії Липці-Глибоке-Красне, продовжуючи облаштовувати вогневі позиції та проводити аеророзвідку. Українське командування також повідомило, що підрозділи російського 3-го мотострілецького батальйону 7-го окремого мотострілецького полку (11-й армійський корпус Ленінградського військового округу) встановлюють протитанкові міни поблизу Красного. Саранцев також повідомив, що російські війська продовжують обстрілювати Вовчанський агрегатний завод з використанням термобаричних систем ТОС-1А та авіабомб, проводячи ротацію особового складу без значного збільшення кількості військ на Вовчанському напрямку. Він також додав, що українські сили спостерігали за будівництвом російськими військами тунелів і підземних шляхів у міських районах Вовчанська, хоча наразі невідомо, чи триває це будівництво. Один із російських військових блогерів заявив про нещодавню атаку російських військ на Агрегатний завод, але не вказав на її результати.

Карта бойових дій. Фото: understandingwar.orgКарта бойових дій. Фото: understandingwar.org

Російські війська нещодавно просунулися в районі Сватового під час продовження наступальних дій уздовж лінії Куп’янськ-Сватове-Кремінна 30 вересня. Геолокаційні кадри, опубліковані того ж дня, показують, що російські війська просунулися в південній частині Макіївки (на південний захід від Сватового). Російський військовий блогер заявив, що російські сили захопили Андріївку (на захід від Сватового) і просунулися на південь від Степової Новосілки (на схід від Куп'янська) та в районі Невського (на північний захід від Кремінної), хоча ISW не знайшла підтвердження цих тверджень. Російські війська продовжували наступальні дії на північний схід від Куп’янська в районі Синьківки; на схід від Куп'янська в напрямку Кучерівки; на північний захід від Сватового в районах Новоосинового, Глушківки, Кругляківки та Стельмахівки, а також у Лозовій; на захід від Сватового поблизу Вишневого і Зарічного; на північний захід від Кремінної в районах Греківки, Макіївки, Невського та Новосадового; на південний захід від Кремінної поблизу Діброви і Серебрянського лісу; та на південь від Кремінної в районах Серебрянки і Григорівки 29 та 30 вересня. Також повідомляється, що на куп'янському напрямку діють підрозділи російського 375-го окремого протитанкового артилерійського дивізіону (47-а танкова дивізія 1-ї гвардійської танкової армії Московського військового округу), а підрозділи 144-ї мотострілецької дивізії (20-ї загальновійськової армії) ведуть бойові дії поблизу Невського.

Карта бойових дій. Фото: understandingwar.orgКарта бойових дій. Фото: understandingwar.org

У Генштабі України повідомили, що 29 і 30 вересня російські війська завдали невдалих наземних ударів на північний схід від Сіверська в районі Білогорівки та на схід від Сіверська в районі Верхньокам'янського.

Карта бойових дій. Фото: understandingwar.orgКарта бойових дій. Фото: understandingwar.org

Російські війська нещодавно просунулися на північний схід від Часів Яр. Геолокаційні кадри, опубліковані 30 вересня, показують, що російські війська нещодавно просунулися на північний захід вздовж траси E40 Бахмут-Слов’янськ поблизу Залізнянського (на північний схід від Часів Яр) під час штурму мотоциклів чисельністю взводу.Українські та російські джерела повідомляли, що 29 і 30 вересня тривали бої на східній околиці Часового Яру та південніше Часового Яру поблизу Білої Гори. Повідомляється, що поблизу Часового Яру продовжують працювати розвідники з безпілотників та інші підрозділи російської 98-ї дивізії повітряно-десантних (ВДВ) і десантно-штурмової бригади «Север-V» (ДКР).

Карта бойових дій. Фото: understandingwar.orgКарта бойових дій. Фото: understandingwar.org

Російські війська нещодавно просунулися на Торецькому напрямку. Геолокаційні кадри, опубліковані 29 вересня, показують, що російські сили досягли незначних успіхів уздовж вулиці Гайдара в західній частині Дружби (на північний схід від Торецька). 30 вересня Міністерство оборони Росії заявило, що підрозділи Центрального угруповання військ захопили Нелипівку (на південь від Торецька), хоча ISW поки не підтвердило присутність російських військ у північній частині Нелипівки. Російські військові блогери стверджують, що бої тривають на східному та південно-східному напрямках Торецька, зокрема в бік мікрорайону Забалка (на південь від Торецька), а також у лісових масивах на південний захід від Торецька в напрямку Щербинівки. Один із блогерів заявив, що російські сили захопили кілька позицій у лісосмугах на південний захід від Торецька та просуваються в напрямку Пантелеймонівки і Сухої Балки. Український Генштаб повідомив про наземні удари російських військ поблизу Торецька, на південний схід від нього, біля Залізного; на південь від Торецька в районі Нелипівки; і на захід від Торецька в напрямку Щербинівки.

Карта бойових дій. Фото: understandingwar.orgКарта бойових дій. Фото: understandingwar.org
 
Російські війська намагаються обійти Селидове (на південний схід від Покровська) через його північні та південні фланги, і нещодавно просунулися на обох напрямках. Геолокаційні кадри, опубліковані 30 вересня, показують нещодавнє просування російських військ уздовж траси М04 Донецьк-Покровськ на північ від Селидового. Додаткові кадри з геолокацією також демонструють, що російські сили просунулися до залізничної лінії на південь від Селидового. 29 вересня ISW зафіксувала кадри, що підтверджують російські успіхи в цьому ж районі поблизу залізничної лінії на південь від Селидового. Деякі російські військові блогери заявляли, що російські війська намагаються оточити Селидове, порівнюючи ситуацію з російськими спробами оточити Вугледар. Блогери також стверджували, що російські сили захопили залишки Красного Яру та Крутого Яру і рухаються до Миколаївки (на північ від Селидового та на південний схід від Покровська), хоча ISW поки що не виявила підтверджень присутності російських військ у північному Красному Яру. Український Генштаб повідомляв про бої на схід від Покровська поблизу Воздвиженки, Миролюбівки, Новоторецького та Зеленого Поля, а також на південний схід від Покровська поблизу Лисівки, Миколаївки, Михайлівки, Селидового, Крутого Яру, Цукуриного та Журавки. Зазначено, що на північ від Селидового діють оператори FPV-дронів із загону «Чорні гусари» 15-ї мотострілецької бригади (2-а загальновійськова армія, Центральний військовий округ), а також загони «Чорні барси» Центрального угруповання військ діють на загальнопокровському напрямку.
Карта бойових дій. Фото: understandingwar.orgКарта бойових дій. Фото: understandingwar.org

29 і 30 вересня російські війська продовжували наступальні дії в західній частині Запорізької області, зокрема поблизу Новоданилівки (на північ від Роботиного), проте підтверджених змін у лінії фронту не зафіксовано. Повідомляється, що на запорізькому напрямку діють підрозділи 70-го мотострілецького полку (42-а мотострілецька дивізія 58-ї загальновійськової армії Південного військового округу), а також підрозділи спеціального загону «Валькірія» (4-та військова база, 58-а загальновійськова армія), які діють поблизу Кам’янського (на північний захід від Роботиного).

Карта бойових дій. Фото: understandingwar.orgКарта бойових дій. Фото: understandingwar.org

Ні українські, ні російські джерела не повідомляли про бої на херсонському напрямку 30 вересня. Російський мілблогер поскаржився на недостатнє забезпечення російськими військами безпілотників на островах у дельті Дніпра.

Джерело матеріала
loader