У Данії знайшли 50 поховань вікінгів, включаючи скелет жінки у візку
У Данії знайшли 50 поховань вікінгів, включаючи скелет жінки у візку

У Данії знайшли 50 поховань вікінгів, включаючи скелет жінки у візку

У Данії знайшли 50 поховань вікінгів, включаючи скелет жінки у візку

Таке велике місце поховання вікінгів вдається знайти дуже рідко.

У Данії під час підготовки до прокладання електричних кабелів було зроблено несподівану знахідку. Археологи виявили велике поховання вікінгів з повними скелетами 50 людей, повідомляє Live Science.

Відкриття зробили біля села Осум на острові Фюн упродовж останніх шести місяців археологи з Музею Оденсе.

Знайти людські останки епохи вікінгів (793–1066 рр. н. е.) вдається рідко, оскільки скандинавські ґрунти кислі та погано зберігають кістки. Тому виявлення останків одразу 50 осіб того періоду – виняткова подія.

«Ця знахідка відкриває виняткові можливості для проведення широкого спектру наукових аналізів, які можуть розкрити більше інформації про загальний стан здоров'я, раціон харчування та походження похованих», - заявив археолог Міхаель Борре Лунде, який працював на розкопках та куратор Музею Оденсе.

Він також додав, що подальший аналіз дозволить виявити, чи поховані вікінги були родичами. За словами вченого, подібні дослідження ніколи не проводилися в аналогічних похованнях.

Могили епохи вікінгів біля Осума датуються 900-ми роками, можливо, коли датський король Горм «Старий» та королева Тіра правили із сусіднього ютландського міста Еллінг. У істориків немає єдиної думки про те, де правив Горм, але прийнято вважати, що центральний острів Фюн був частиною його королівства. Нове відкриття підтверджує важливість регіону на той час.

Горм і Тіра були батьками Харальда Синезубого (Harald Bluetooth), який став королем після смерті Горма близько 958 року, і на честь якого названо стандарт бездротової мережі. Харальд стверджував, що обернув данців у християнство. Але давньоскандинавські боги — такі як Тор, Один і Фрейр — шанувалися королівством вікінгів, яким правили Горм і Тира.

Більшість людей, поховання яких вдалося виявити, були багатими. Про це вказав похоронний інвентар. Наприклад, в одній могилі жінка похована в характерному схожому на колиску ліжку візка вікінгів.

«Жінку поховали у візку, в якому вона, ймовірно, подорожувала. Їй подарували гарне намисто зі скляних намистин, залізний ключ, ніж зі срібною ниткою на рукоятці і, що найпримітніше, невеликий уламок скла, який міг служити амулетом», - сказав Борре Лунде.

Археологи також виявили в похованні красиво прикрашену скриню. Але що в ній зберігалося, поки що невідомо.

В іншій могилі виявлена трипелюсткова пряжка з бронзи, а також червона скляна намистина, що висіла на шиї покійного; залізний ніж; і невеликий шматочок гірського кришталю.

«Гірський кришталь не зустрічається в Данії у природному вигляді і, ймовірно, був імпортований з Норвегії. Декілька предметів з численних могил в Осумі вказують на те, що поховані вікінги були пов'язані з міжнародними торговельними мережами, які розвивалися в ту епоху», — сказав Борре Лунде.

Раніше вчені заявили про те, що вікінги, які шукали моржову кістку, вирушали за нею на край світу. Дослідникам вдалося простежити шлях давніх мореплавців до краю Гренландії, який розташовувався далеко за межею, яка вважалася доступною для них.

Джерело матеріала
loader
loader