Тарифи на електроенергію зростуть: на які квитанції українцям очікувати з 1 листопада
Тарифи на електроенергію зростуть: на які квитанції українцям очікувати з 1 листопада

Тарифи на електроенергію зростуть: на які квитанції українцям очікувати з 1 листопада

Національна комісія з регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) планує з листопада підвищити граничні ціни на ринку електроенергії. Це рішення покликане зробити ринок більш ліквідним і збалансованим. За інформацією НКРЕКП , комісія підготує постанову, яку розглянуть на засіданні 1 жовтня.

Пропонується з 1 листопада встановити нові цінові межі для ринку "на добу наперед" і внутрішньодобового ринку. Наприклад, у нічний час з 00:00 до 07:00 ціна буде становити 5600 грн/МВт·год, а в пікові години з 17:00 до 23:00 — 9000 грн/МВт·год. Мінімальна ціна буде залишатися на рівні 10 грн/МВт·год.

Тарифи на електроенергію / фото: Pixabay

Також буде переглянуто граничні ціни на балансуючому ринку. Максимальні тарифи в нічний час складатимуть 6600 грн/МВт·год, а в денний і вечірній час — до 10 000 грн/МВт·год. Мінімальна ж ціна на цьому ринку може впасти до 0,01 грн/МВт·год.

Електроенергія Фото: скрін youtube

Важливо, що після первинного схвалення постанови, учасники ринку матимуть можливість висловити свої зауваження та пропозиції. Це допоможе врахувати всі нюанси, перш ніж комісія ухвалить остаточне рішення, яке, ймовірно, буде із ще вищими ціновими обмеженнями.

Тарифи на електроенергію / фото: Pinterest

Підвищення цін, хоча й викликає занепокоєння у споживачів, має на меті стабілізувати ринок електроенергії, залучити більше учасників та забезпечити безперебійну роботу енергосистеми країни. Це важливий крок у контексті енергетичної безпеки України, особливо в умовах поточної економічної ситуації та викликів для енергетичного сектору.

Ці зміни можуть мати значний вплив на різні категорії споживачів, тому подальші обговорення і можливі коригування будуть важливими для забезпечення справедливого і ефективного функціонування ринку електроенергії.

Раніше ми повідомляли, комунальні зміни жовтня 2024 року.

Можливі серйозні зміни у тарифах на електроенергію- детальніше на Знай.ua.

Джерело матеріала
loader
loader