Одного з екскерівників Державної продовольчо-зернової корпорації засудили до 10 років в’язниці
Одного з екскерівників Державної продовольчо-зернової корпорації засудили до 10 років в’язниці

Одного з екскерівників Державної продовольчо-зернової корпорації засудили до 10 років в’язниці

Вищий антикорупційний суд засудив до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна одного з колишніх керівників ПАТ «Державної продовольчо-зернової корпорації України».

Про це передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

«ВАКС погодився з позицією прокурора САП та оголосив вирок, яким визнав винуватим одного з колишніх керівників ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація» (ДПЗКУ) у вчиненні злочинів, передбачених ч. 4 ст. 368, ч. 2 ст. 364 КК України. За сукупністю злочинів суд призначив особі покарання у вигляді 10 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади строком на три роки, зі штрафом у розмірі 17 000 грн та з конфіскацією всього належного йому на праві власності майна», - йдеться у повідомленні.

Обвинуваченого взяли під варту в залі суду.

Окрім цього, суд частково задовольнив позов ДПЗКУ до обвинуваченого на суму понад 45 млн грн.

Вирок може бути оскаржений в апеляційному порядку протягом 30 днів з дня його проголошення шляхом подачі апеляційної скарги до Апеляційної палати ВАКС.

У САП нагадали, що засуджений обвинувачувався у тому, що у 2014 році разом з іншими службовими особами реалізував схему, за якою зерно, що належало ДПЗКУ, продавалось за заниженими цінами одному з міжнародних зернотрейдерів через низку приватних компаній-посередниць, підконтрольних службовим особам ДПЗКУ та згаданому зернотрейдеру.

Зерно, придбане за заниженими цінами, міжнародний зернотрейдер продавав за ринковими цінами, а різниця у вартості мала надійти на рахунки однієї з компаній-посередниць, підконтрольних обвинуваченим.

Відповідно до контрактів, постачання зерна відбувалось на умовах післяплати, що не відповідало встановленим ринковим правилам й наражало державне підприємство на ризик неотримання коштів за свою продукцію.

У кінцевому підсумку ПАТ «ДПЗКУ» не отримала більшу частину коштів за продане зерно. Внаслідок чого ПАТ зазнало збитків на суму понад 60 млн дол.

За даними НАБУ, вирок винесено колишньому заступнику керівника департаменту ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація».

Як повідомлялося, у березні 2023 року із Литви екстрадували ексголову правління ДПЗКУ Петра Вовчука, який разом з іншими посадовцями державної зернової корпорації був фігурантом справи про збитки на 60 млн дол.

Згодом Вищий антикорупційний суд обрав для Вовчука запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави в розмірі 60 млн грн.

Джерело матеріала
loader
loader