Виплати у жовтні та 2025 році: експерт розповів, що зміниться для пенсіонерів
Виплати у жовтні та 2025 році: експерт розповів, що зміниться для пенсіонерів

Виплати у жовтні та 2025 році: експерт розповів, що зміниться для пенсіонерів

Експерт з пенсійних питань Сергій Коробкін підвів підсумки вересня 2024 року щодо пенсійних виплат.

За словами Коробкіна, головною новиною став проєкт бюджету на 2025 рік, попередньо затверджений Кабінетом Міністрів. "З нього стало відомо, що прожитковий мінімум і мінімальну зарплату в наступному році збільшувати не планують. Це значить, що мінімальна пенсія залишиться на рівні 2 361 грн", - зазначив експерт.

Мінімальна заробітна плата залишиться на рівні 8 000 грн. Через це не зростуть деякі види пенсійних виплат та надбавок до пенсії, які залежать від цих показників. Також не зміниться розмір державної соціальної допомоги по інвалідності.

Щодо індексації пенсій, Коробкін зауважив: "На мій погляд, ці розрахунки зроблені з помилкою і явно завищені. За моїми особистими підрахунками, це може бути максимум 13%". Він нагадав, що у 2024 році також обіцяли підвищення не менше ніж на 13%, але фактично воно склало лише 8%.

Індексація пенсій в Україні
Індексація пенсій в Україні

Експерт також розповів про нові можливості зв'язку з Пенсійним фондом України (ПФУ). Тепер до ПФУ можна звернутися через Skype, але лише у режимі переписки. "Послуга надається безкоштовно", - додав Коробкін.

12 вересня відбулося чергове засідання правління Пенсійного фонду. Однак, за словами Коробкіна, інформація про результати засідання виявилася малоінформативною: "Фактично, воно так звучить, що прийняли постанову про те, що вони добре працюють".

Наприкінці Коробкін повідомив, що у вересні на виплату пенсій пішло менше коштів, ніж у серпні. "Витрати зменшилися на 600 млн грн. У серпні це було 63,5 млрд грн, а у вересні 62,9 млрд грн", - зазначив експерт, припускаючи, що кількість пенсіонерів продовжує зменшуватися.

Джерело матеріала
loader