Затримали і тримали тиждень: на Одещині чоловіка вивільнили з ТЦК рішенням суду
Затримали і тримали тиждень: на Одещині чоловіка вивільнили з ТЦК рішенням суду

Затримали і тримали тиждень: на Одещині чоловіка вивільнили з ТЦК рішенням суду

У Болграді чоловіка затримали на КП та протримали на збірному пункті кілька днів. А потім тримали у військовій частині, де його визнали непридатним за станом здоров'я.

У Одеській області суд розглянув скаргу чоловіка, якого затримали на КП "Дачне" на трасі Одеса-Київ та кілька днів утримували на збірному пункті, а потім і у військовій частині, хоча лікар зазначив, що він не підходить за станом здоров'я. Чоловіка звільнили. Про справу розповіли на сайті судового реєстру.

Зазначається, що до слідчого судді надійшла скарга в якій вимагали звільнити незаконно затриману особу. Чоловіка затримали ще 20 вересня без будь-яких підстав співробітниками поліції та утримували без будь-яких правових підстав. Слідчого суддю просили зобов'язати начальника Болградського РТЦК негайно звільнити з0атрмианого.

Затриманий чоловік розповів, що його затримали поліцейські на КП "Дачне" на трасі Одеса-Київ, які викликали представників ТЦК. Ті його без будь-яких пояснень затримали та доставили до одеського збірного пункту, де протримали чотири дні. Після чого повезли в якусь військову частину, де лікар зазначив, що він не підходить за станом здоров'я. Після чого, 26 вересня чоловіка утримували вже в іншому місці, яке в судовій справі не значиться.

Чоловік зауважив, що повісток не отримував, ВЛК не проходив та не відмовлявся проходити, жодного документу не підписував і нічого не знає про складання протоколу затримання.

Адвокат в судовому засіданні зазначив, що чоловік є військовозобов`язаним, перебуває на обліку за місцем реєстрації, в розшуку не перебуває. І позбавлений свободи протизаконно та має бути звільнений.

Суддя зауважив, що ніхто не може бути заарештований або триматися під вартою інакше як за вмотивованим рішенням суду і тільки на підставах і в порядку, встановлених законом. А також кожному заарештованому чи затриманому має бути невідкладно повідомлено про мотиви арешту чи затримання. І кожний затриманий має право у будь-який час оскаржити в суді своє затримання, що чоловік і зробив.

"Згідно норм кримінального процесуального законодавства чи КУпАП службові (посадові) особи РТЦК та СП не є уповноваженими службовими особами, яким надано право на здійснення затримання особи та її подальше утримання", — сказано у справі.

Суддя зауважив, що йому не було надано доказів законного знаходження затриманого у місці, де його утримували. Так як у відповідності до інформації з додатку "Резерв +" станом на 26 вересня чоловік не перебував у розшуку, є військовозобов`язаним та перебуває на обліку, то його було вирішено звільнити. І ухвала суду оскарженню не підлягає.

Нагадаємо, Фокус писав про те, що українці, які мають право на відстрочку від мобілізації, мають бути готові згодом опинитись на службі у ЗСУ.

Джерело матеріала
loader