Ядерний шантаж Ізраїлю та Ірану: порівняння атомних програм двох країн
Ядерний шантаж Ізраїлю та Ірану: порівняння атомних програм двох країн

Ядерний шантаж Ізраїлю та Ірану: порівняння атомних програм двох країн

Західні союзники України часто виправдовують свою нерішучість щодо надання зброї для спротиву проти Росії тим, що ескалація війни в Україні може призвести до застосування ядерної зброї та початку Третьої світової війни. Але ядерне протистояння може розпочатися зовсім у іншому регіоні.

Після масованої ракетної атаки з боку Ірану Ізраїль погрожує завдати удару по стратегічних та ядерних об'єктах Ірану. Тегеран у відповідь може спробувати вдарити по таких ж об'єктах в Ізраїлі. Журналіст Коротко про розбирався, який потенціал мають обидві країни.

Ізраїль давно вже ядерна держава

Ізраїль офіційно ніколи не визнавав, що володіє ядерною зброєю. Однак відомо, що держава має ядерну зброю, яку створила поза межами Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ). Ще в 2011 році прем'єр-міністр Біньямін Нетаньягу, відповідаючи на пряме запитання CNN, чи є у країни ядерне озброєння, сказав: «Ми давно дотримуємося політики, згідно з якою ми не будемо першими, хто введе ядерну зброю на Близький Схід, і це не змінилося».

Експерти "Бюлетеня вчених-атомників" стверджують, що ізраїльська ядерна програма стартувала в середині 1950-х, коли перший прем'єр-міністр країни Давид Бен-Гуріон звернувся до варіанта "ядерної страховки", що дозволяє нівелювати перевагу сусідніх арабських країн у звичайних озброєннях.

Тому ще 1957 року Ізраїль придбав у Франції дослідний реактор та технологію отримання плутонію, а 1959-го закупив у Норвегії 20 тонн важкої води, яка використовується в ядерних реакторах. Паралельно з 1958 року йшло будівництво ядерного центру в Дімоні.

За даними вашингтонського Центру стратегічних та міжнародних досліджень, Ізраїль має арсенал від 75 до 400 одиниць ядерної зброї, включаючи термоядерну зброю потужністю більш мегатонни. За даними, опублікованими в останньому звіті Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру (SIPRI), станом на січень 2024 року, Ізраїль мав близько 90 ядерних боєголовок. А деякі аналітики припускають, що їхня кількість може досягати 300 одиниць.

За оцінками експертів SIPRI, близько 30 ядерних зарядів – це ядерні бомби вільного падіння. Їх можуть доставляти винищувачі четвертого покоління F-15 і F-16 (для цього завдання можуть бути адаптовані 50 із 125 літаків, які має Ізраїль), а також винищувачі п'ятого покоління F-35, які Ізраїль з 2010 року закуповує в США.

До 50 боєголовок можуть доставляти балістичні ракети «Єрихон». Їх у Ізраїлю 50. Також Ізраїль експлуатує п'ять німецьких дизель-електричних підводних човнів класу Dolphin. За непідтвердженими даними, частина їх здатна проводити пуски крилатої ракети Popeye. Якщо субмарини можуть їх нести, ізраїльський флот має в розпорядженні десять таких ракет.

Іран за крок від створення ядерної бомби

Ця країна хоча зараз офіційно і не має ядерної зброї, але прискорила свою ядерну програму та близька до її створення. Звичайно, Іран заявляє, що його ядерна програма призначена для цивільних цілей. Але США та інші члени міжнародної спільноти стверджують, що верховний лідер Ірану Алі Хаменеї дав «добро» іранським вченим на розробку ядерної зброї.

2018 року агенти ізраїльських спецслужб «Моссада» викрали архів за ядерною програмою Ірану обсягом понад 100 тисяч документів. Згідно з тими, які були опубліковані, створення іранського ядерного проєкту почалося в 1992-1993 роках. Мета проєкту – створити п'ять боєголовок, ядерних зарядів потужністю 10 кілотонн кожна і систему їх доставки до цілі – ракетний комплекс «Шахаб».

І зараз ядерна програма Ірану включає 17 дослідницьких центрів, два уранові рудники, дослідний реактор і об'єкти з переробки урану, які включають три заводи зі збагачення урану.

У Міжнародному агентстві з атомної енергії (МАГАТЕ) заявили, що Іран почав збільшувати виробництво високозбагаченого урану, необхідного для виробництва ядерної зброї. За даними організації, в Ірану вже достатньо урану з чистотою 60%, щоб зробити три атомні бомби при подальшому його збагаченні до 90%. За оцінками МАГАТЕ, станом на серпень 2024 року, Іран мав 5,7 т урану-235. У тому числі збагаченого до рівня 20% – 813,9 кг; до 60% - 164,7 кг. Для виготовлення ядерної зброї уран потрібно збагатити ще більше – до рівня щонайменше 90%. Для виробництва тактичної ядерної боєголовки потрібно 25 кг урану-235.

Експерти вважають, що вже зараз Іран може отримати достатньо урану для шести ядерних боєголовок за один місяць, а після п'яти місяців виробництва урану зброї його було б достатньо для дванадцяти. Директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі ще навесні заявив, що Іран знаходиться "швидше за тижні, ніж за місяці" від володіння достатньою кількістю збагаченого урану для створення атомної бомби.

Теги за темою
Іран
Джерело матеріала
loader