Ракетний удар Ірану по Ізраїлю став черговою стратегічною помилкою — Bloomberg
Ракетний удар Ірану по Ізраїлю став черговою стратегічною помилкою — Bloomberg

Ракетний удар Ірану по Ізраїлю став черговою стратегічною помилкою — Bloomberg

Ракетний удар Ірану по Ізраїлю став черговою стратегічною помилкою — Bloomberg

Атака Ірану, спрямована на стримування, може натомість надати Ізраїлю вигідну можливість.

Можна сказати, що Іран припустився великої стратегічної помилки у квітні, коли він випустив близько 300 ракет і безпілотників по Ізраїлю, але практично всі вони були збиті. Вчорашній же обстріл, менший за масштабами, але більш потужний, виглядає як ще одна помилка Ірану.

Іранські лідери сподівалися відновити стримування, яке явно провалилося на початку квітня, коли Ізраїль завдав удару по іранському консульству в Дамаску. Реакція Тегерана мала на меті продемонструвати силу, не спричиняючи жертв, які могли б викликати потенційну ізраїльську відплату, зазначає Марк Чемпіон, колумніст Bloomberg Opinion.

Крім того, удар по штаб-квартирі "Хезболли" в Бейруті, в результаті якого загинув лідер угрупування Хасан Насралла і ще один високопоставлений генерал КВІР, був занадто серйозним, щоб його ігнорувати.

Згідно з попередніми повідомленнями, багато ракет було перехоплено ізраїльською ППО, проте деякі ракети змогли прорватися через оборону, що і слід було очікувати; адже не було жодного дня ретельної підготовки, що дозволило б Ізраїлю і його союзникам відповісти на атаку. Крім того, аналіз Фабіана Гінца, наукового співробітника Інституту міжнародних і стратегічних досліджень у Лондоні свідчить про те, що балістичні ракети, використані Іраном вчора, були більш сучасними й досконалими моделями, ніж він використовував раніше.

"Отже, якщо ця спроба Ірану була спрямована на відновлення стримування, не провокуючи війну між державами, в якій він навряд чи зможе перемогти, то вона явно провалилася і стала ознакою того, що Верховний лідер Ірану Алі Хаменеї не звертає на неї уваги", — пише Чемпіон.

Аві Меламед, колишній співробітник ізраїльської розвідки зазначив, що Ізраїль не має іншого вибору, окрім як відповісти на цю атаку Ірану.
Тепер ЦАХАЛ може поставити іранський режим перед ще гострішою дилемою. Хаменеї і його генералам доведеться вирішити, чи не робити нічого і втратити ще більше довіри та сили стримування, чи ризикнути й завдати удару у відповідь, що може призвести до катастрофічної війни, в яку можуть бути втягнуті навіть США, вважає колумніст.

Нагадаємо, що Ізраїль пообіцяв, що продовжить завдавати потужних ударів на Близькому Сході після ракетних атак Ірану. Речник ЦАХАЛу контр-адмірал Даніель Хагарі зазначив, що вчорашня  атака Ірану на Ізраїль "матиме наслідки".

Крім того, прем'єр-міністр Ізраїля Нетаньягу також назвав атаку Ірану "великою стратегічною помилкою". Він закликав світ об’єднатися проти Ірану.

 

Джерело матеріала
loader
loader