Депутати готують новий законопроєкт щодо СЗЧ
Депутати готують новий законопроєкт щодо СЗЧ

Депутати готують новий законопроєкт щодо СЗЧ

Депутати готують новий законопроєкт щодо СЗЧ

Планується, що кримінальну справу взагалі не відкриватимуть.

У Верховній Раді триває робота над законопроєктом, який передбачає повне звільнення від кримінальної відповідальності військовослужбовців, які добровільно повертаються у підрозділ після самовільного залишення частини (СЗЧ). Новий проєкт закону можуть зареєструвати у найближчі дні.

Про це розповів народний депутат, член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський у коментарі для hromadske.

Веніславський зазначив, що цей законопроєкт суттєво відрізнятиметься від попереднього законодавства, яке передбачає декриміналізацію першого випадку СЗЧ. Нові норми передбачають, що кримінальну справу взагалі не відкриватимуть, якщо військовий добровільно повернеться до лав ЗСУ.

"Чинний закон працює, але лише після того, як людині повідомили про підозру і суд ухвалює рішення про звільнення її від кримінальної відповідальності. Ми ж прагнемо усунути можливість потрапити в орбіту кримінального провадження для тих, хто добровільно повертається. Багато хто боїться повернутися через страх отримати судимість", – пояснив парламентар.

Він також додав, що цей законопроєкт є результатом роботи робочої групи профільного комітету Верховної Ради. Його метою є усунення факторів, які перешкоджають мобілізації. За словами Веніславського, темпи мобілізації дещо знизилися, але це зниження не є суттєвим. Водночас, як запевнив депутат, обговорення можливості зниження призовного віку наразі не ведеться.

Крім того, парламентар спростував чутки про наявність "понад 100 тисяч військовослужбовців, які пішли у СЗЧ" Він зазначив, що їх значно менше, але не може розкривати детальної інформації через її конфіденційний характер.

Щодо можливості чіткого встановлення термінів військової служби, а також очікуваного законопроєкту від Міністерства оборони з цього питання, Веніславський зазначив, що ці питання обговорюватимуться на засіданні парламенту за участю міністра оборони Рустема Умєрова. Він утримався від детальніших коментарів, підкресливши, що наразі очікується офіційна інформація від відомства.

Мобілізація все ще буксує. А чимало мотивованих військових, які служать від початку повномасштабної війни, самовільно залишають свої частини. Чому? І що з цим робити?

Про це писала Леся Литвинова в статті "Мобілізація і СЗЧ: доросла чесна розмова".

Джерело матеріала
loader
loader