Влада Болгарії не має точних даних про російські активи в країні
Влада Болгарії не має точних даних про російські активи в країні

Влада Болгарії не має точних даних про російські активи в країні

Уряд Болгарії не має точних даних про обсяги російських інвестицій в економіку країни.

Як повідомляє Euractive, про це заявила міністр юстиції Марія Павлова, відповідаючи на запитання парламенту, передає Укрінформ.

За словами Павлової, у країні налічується близько 12 тисяч компаній з російськими інвестиціями, з них 4492 володіють землею.

«До 2018 року в Болгарії не було вимоги вказувати національність покупця нерухомості», - зазначила Павлова.

З 2018 року, коли покупці нерухомості мали вказувати свою національність, росіяни купили 7472 об'єкти нерухомості. Інформації ж про придбані громадянами РФ раніше об'єкти нерухомості уряд Болгарії не має.

Наприкінці серпня агентство Moody's повідомило, що Болгарія посідає друге місце в ЄС (після Чехії) за кількістю компаній з російським капіталом.

Згідно з даними Болгарського національного банку, російські інвестиції неухильно скорочуються від початку повномасштабної війни в Україні.

У першій половині 2024 року найбільше іноземних інвестицій в Болгарію надійшло з Нідерландів (269,5 млн євро), Австрії (225 млн євро) та Греції (160,5 млн євро), тоді як найбільший відтік російського капіталу - 184,4 млн євро.

Болгарія досі не запровадила санкції проти російських громадян та їхнього майна, оскільки парламент не ухвалив необхідне для імплементації європейських санкцій законодавство.

У січні суд у Софії постановив, що великі будівлі, які належать РФ, можуть бути конфісковані в межах європейських санкцій, але цього досі не сталося.

П'ять років тому Генеральне консульство Росії в Болгарії заявило, що понад 400 тис. громадян РФ володіють майже 500 тис. об'єктів нерухомості на сході Болгарії. Воно оцінило вартість придбаної росіянами нерухомості у 15 мільярдів євро, але ці цифри не були підтверджені офіційно.

Як повідомляв Укрінформ, у січні 2024 року болгарські депутати Івайло Мирчев і Надежда Йорданова внесли законопроєкт, який має на меті заморозити російське майно, що належить підсанкційним особам.

Теги за темою
Росія Інвестиції
Джерело матеріала
loader
loader