На Марсі виявили гігантського "диявола": розміри торнадо вразили вчених
На Марсі виявили гігантського "диявола": розміри торнадо вразили вчених

На Марсі виявили гігантського "диявола": розміри торнадо вразили вчених

Марсохід NASA Perseverance зробив приголомшливий знімок двокілометрового пилового вихору.

Марсохід NASA Perseverance відобразив двокілометровий пиловий вихор на Червоній планеті. Знімки торнадо надали вченим цінну інформацію щодо атмосферних явищ на Марсі.

Про це пише Mirror.

Це вражаюче видовище, що нагадує "диявола", що піднімається, вдалося зафіксувати 30 серпня в ході дослідження атмосферних явищ у кратері Джезеро. Вихор граційно рухався марсіанським ландшафтом зі швидкістю близько 19 кілометрів на годину вздовж хребта Торофер. На відміну від земних торнадо, марсіанські пилові дияволи набагато слабші, але значно більші. Це важливі об'єкти дослідження, які допоможуть вченим зрозуміти особливості марсіанської атмосфери.

Пильні вихори на Марсі, подібно до своїх земних аналогів, утворюються, коли тепле повітря піднімається і змішується з низхідним більш холодним повітрям, утворюючи стовпи пилу, що обертаються. Попри свою відносно невелику силу порівняно із земними торнадо, марсіанські вихори можуть досягати дуже великої висоти. Судячи з тіні, яку відкидав помічений марсоходом вихор, його висота досягала 2 км, при цьому ширина пилового "диявола" склала близько 60 метрів.

"Марсіанські версії можуть зрости до розмірів, які набагато перевищують розміри земних торнадо. І хоча вони найбільш помітні у весняні та літні місяці (у північній півкулі Марса, де знаходиться Perseverance, зараз літо), вчені поки що не можуть передбачити, коли вони з'являться у певному місці ", — розповів ланетолог Марк Леммон з Інституту космічних наук у Боулдері, штат Колорадо.

У NASA пояснили, що пилові дияволи є важливими механізмами переміщення та перерозподілу пилу на Марсі. Вивчаючи ці явища, вчені можуть отримати цінну інформацію про марсіанський клімат та атмосферні процеси, щоб створити погодну модель Червоної планети.

Джерело матеріала
loader
loader