Ніякої "бусифікації": ТЦК суворо окреслили повноваження
Ніякої "бусифікації": ТЦК суворо окреслили повноваження

Ніякої "бусифікації": ТЦК суворо окреслили повноваження

Загальна мобілізація в Україні продовжується разом із дією воєнного стану, що викликає чимало питань щодо повноважень територіальних центрів комплектування. Зокрема, багато громадян хвилюються, чи мають право ТЦК затримувати чоловіків на вулиці або в інших місцях. Юристка Орися Швець пояснила ситуацію та роз'яснила, у яких випадках це може статися.

Як пояснила експертка, групи оповіщення ТЦК не мають права самостійно затримувати громадян. Їхнє основне завдання – перевіряти документи військовозобов'язаних, зокрема військово-облікові документи. Але затримання – це прерогатива виключно поліції. Представники ТЦК можуть лише повідомляти поліцейських, якщо виявляють порушення у військовому обліку.

Робота в ТЦК, скрін: Youtube

Затримати чоловіка може тільки поліція і лише за наявності певних підстав, серед яких:

  1. Відсутність військово-облікового документа.

  2. Відмова від отримання повістки.

  3. Відмова пройти до ТЦК для уточнення даних або медогляду.

  4. Розшук через порушення військового обліку.

У таких випадках поліцейські складають протокол адміністративного затримання, після чого особа має право на адвоката і може відмовитися від пояснень.

Перевірка ВОД в Україні може відбуватися в різних місцях: на пунктах пропуску, блокпостах, у громадських місцях. Представники ТЦК або поліція повинні представитися, показати документи і попросити у чоловіка показати ВОД і документ, що посвідчує особу.

Раніше ми розповідали, що ухилянти та втікачі можуть спати спокійно: адвокат розповів про особливості повісток

Також,більше не таємниця: ТЦК отримають всі дані



Джерело матеріала
loader