ПАРЄ ухвалила другу резолюцію про Голодомор – “Україна знову стикається із загрозою геноциду"
ПАРЄ ухвалила другу резолюцію про Голодомор – “Україна знову стикається із загрозою геноциду"

ПАРЄ ухвалила другу резолюцію про Голодомор – “Україна знову стикається із загрозою геноциду"

Парламентська асамблея Ради Європи одноголосно ухвалила резолюцію під назвою "Вшанування 90-х роковин Голодомору – Україна знову стикається із загрозою геноциду", 80 - “за”. Про це 3 жовтня повідомила керівниця постійної делегації України в ПАРЄ Марія Мезенцева у фейсбуці.

Народний депутат зазначила, що це вже другий документ ПАРЄ цієї тематики. Зокрема, у текст резолюції внесли кілька поправок. Серед яких у параграфі 3.1 пропонується замінити слова "визнає Голодомор актом геноциду проти українського народу" на "визнає Голодомор 1932-1933 років в Україні геноцидом українського народу".

У параграфі 1.1 нове формулювання наголошує, що "Голодомор, геноцид штучним голодом, призвів до загибелі мільйонів українців, прихованих від уваги іноземних спостерігачів, розташованих у містах."

- Так само, як у 1930-х роках, росія знову використовує їжу як зброю, не лише проти України, але й для загострення глобальної продовольчої нестабільності. Блокуючи та погрожуючи судам у Чорному морі, рф перетворила торгівлю на зброю та порушила постачання зерна до Африки та інших регіонів. Українські фермери стикаються з серйозною нестачею ресурсів, тоді як російські війська навмисно бомбардували сільськогосподарські угіддя, мінували поля та знищували життєво важливу аграрну інфраструктуру. Лише катастрофа на Каховській греблі завдала збитків у розмірі 387,71 мільйона доларів США, позбавивши зрошення майже 600 000 гектарів сільськогосподарських угідь, — таким абзацом доповнили пункт 2.5.

Резолюція закликає всі уряди зробити все можливе, щоб допомогти народу України відбити триваючий геноцидний напад на його націю та притягнути до відповідальності винних осіб.

  • 12 жовтня 2023 року Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, яка визнає Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу.
  • 13 жовтня 2022 року ПАРЄ визнала російський режим терористичним.
Теги за темою
ПАРЄ
Джерело матеріала
loader
loader