РФ намагається підкупити виборців у Молдові, щоб вони голосували проти вступу до ЄС — Politico
РФ намагається підкупити виборців у Молдові, щоб вони голосували проти вступу до ЄС — Politico

РФ намагається підкупити виборців у Молдові, щоб вони голосували проти вступу до ЄС — Politico

РФ намагається підкупити виборців у Молдові, щоб вони голосували проти вступу до ЄС — Politico

Наприкінці місяця в Молдові відбудуться президентські вибори та референдум щодо вступу до Євросоюзу.

Проросійський олігарх перебуває в центрі мережі впливу, покликаної допомогти Кремлю спонукати громадян Молдови до голосування проти тісніших зв'язків із Заходом під час загальнонаціональних виборів та референдуму.

“Молдова зіштовхнулася з явищем підкупу виборців у поєднанні з гібридною війною і дезінформацією, подібного наша країна раніше не бачила”, - заявив у четвер, 3 жовтня, в інтерв'ю Politico очільник поліції Молдови Віорел Чернеуцяну.

Детективи повідомляють, що лише за останній місяць на банківські рахунки понад 130 тисяч громадян країни було переказано понад $15 млн російських коштів. 

“Ця мережа “мафіозного типу”, організована з Москви, має на меті вплинути на виборців напередодні президентських виборів і референдуму щодо вступу в ЄС”, - додав Чернеуцяну..

За даними слідства, засновник нині забороненої в країні проросійської політичної партії Ілан Шор допомагав відмивати кошти, призначені для підкупу виборців, через мережу банків. Офіційні особи кажуть, що координатори в РФ давали вказівки чиновникам і місцевим активістам діяти від їхнього імені, пропонуючи готівку через платформу обміну повідомленнями Telegram.

Союзники Шора і Кремль агітують населення голосувати проти вступу до ЄС на референдумі 20 жовтня, а також проти прозахідного президента Маї Санду на виборах, які відбудуться того ж дня.

Партію ”Шор” у Молдові заборонили ще минулого року, але офіційні особи стверджують, що її лідер підтримує тісні зв'язки з іншими проросійськими опозиційними групами.

Молдова отримала статус кандидата на вступ до ЄС у червні 2022 року, а переговори про вступ розпочалися влітку цього року. Однак Москва намагається використати свій контроль над енергопостачанням країни і проникнення в державні установи для встановлення контролю над колишньою радянською республікою.

ЄС, тим часом, намагається допомогти Молдові зміцнити стійкість до гібридних загроз з боку Росії. Високопоставлений молдовський чиновник на умовах анонімності розповів, що тісніша співпраця з Брюсселем є ключовим фактором для того, аби план РФ не спрацював.

Раніше повідомлялося, що Москва пустила в хід мільйони готівки й армію акаунтів у соціальних мережах, щоб спробувати перешкодити Молдові вступити до ЄС. Радник президента Молдови з питань національної безпеки Станіслав Секрієру казав, що РФ розпочала “безпрецедентний наступ” у межах гібридної тактики.

Російський диктатор Владімір Путін уже давно намагається дестабілізувати ситуацію в Молдові. Про це розповідав Володимир Кравченко в статті “Як Путін розхитує Молдову й чим це загрожує Україні”.

 

Джерело матеріала
loader