На фестивалі Camerimage у Польщі відбудеться світова прем'єра стрічки «Іржа», під час зйомок якої загинула Галина Гатчинс
На фестивалі Camerimage у Польщі відбудеться світова прем'єра стрічки «Іржа», під час зйомок якої загинула Галина Гатчинс

На фестивалі Camerimage у Польщі відбудеться світова прем'єра стрічки «Іржа», під час зйомок якої загинула Галина Гатчинс

Після показу «Іржі» проведуть панельну дискусію з режисером Джоелем Соузою, який також постраждав у жовтні 2021 року під час смертельного інциденту.

На міжнародному фестивалі кінооператорського мистецтва Camerimage у польському місті Торунь відбудеться світова прем’єра фільму «Іржа», під час зйомок якого загинула операторка українського походження Галина Гатчинс. Про це повідомило видання Variety.

В основі сюжету стрічки — історія 13-річного хлопчика, який, покинутий напризволяще після смерті батьків у штаті Вайомінг в 1880-х роках, втікає разом зі своїм дідусем після того, як його засудили до повішення за випадкове вбивство місцевого тваринника.

Після показу «Іржі» в межах фестивалю відбудеться панельна дискусія з режисером Джоелем Соузою, який також постраждав у жовтні 2021 року під час смертельного інциденту зі зброєю в американському штаті Нью-Мексико.

В обговоренні також візьмуть участь операторка Б’янка Клайн, яка завершила фільм, і Стівен Лайтхілл, ментор Гатчинс з Американського інституту кіномистецтва. Вони обговорять події навколо фільму, включно із його завершенням, а також безпеку на знімальному майданчику та роль жінок у кінематографії.

«Зберегти художнє бачення Гатчинс, попри те, що це було надзвичайно складним завданням для всієї знімальної групи, було справді важливо для режисерів, які сподівалися виконати свій обов’язок завершити її роботу. (…) Завдяки майстерності Клайн операторська робота залишається незмінною протягом усього фільму», — йдеться на сайті Camerimage.

Директор фестивалю Марек Зидович також додав, що у 2021 році, лише за кілька тижнів після трагедії, учасники фестивалю Camerimage вшанували пам’ять Галини Гатчинс хвилиною мовчання, а група операторів обговорила безпеку на знімальному майданчику.

«Тепер ми знову разом з кінематографістами та кіноманами матимемо особливу нагоду згадати її (Галину Гатчинс, — ред.)», — сказав Зидович. 

Фестиваль триватиме з 16 по 23 листопада.

Галині Гатчинс було 42 роки, вона мала громадянство України та працювала в Голлівуді. У 2019-му журнал асоціації кінематографістів Америки включив її до десяти найперспективніших операторів США.

Як встановило слідство, реквізитний револьвер Болдвіну видав перед зйомками помічник режисера Дейв Голлс, який повідомив акторові, що зброя «холодна» (тобто в ній немає бойових патронів). У фокус уваги детективів потрапили ще двоє осіб: збройова експертка Ганна Ґутьєррес-Рід, яка була відповідальною за стан зброї на знімальному майданчику, а також помічник режисера Дейв Голлс. 

У березні цього року Ганну Гутьєррез-Рід, яку визнали винною в ненавмисному вбивстві операторки українського походження Галини Гатчинс у 2021 році, було засуджено до 18 місяців ув'язнення. 

Водночас 13 липня суд у США закрив справу проти актора Алека Болдвіна.

Фото: Santa Fe County Sheriff's Office

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги за темою
Польша фільм
Джерело матеріала
loader