Франція та Канада підготують «дорожню карту» щодо повернення викрадених РФ українських дітей
Франція та Канада підготують «дорожню карту» щодо повернення викрадених РФ українських дітей

Франція та Канада підготують «дорожню карту» щодо повернення викрадених РФ українських дітей

Міністри закордонних справ Франції та Канади Жан-Ноель Барро та Мелані Жолі пообіцяли розробити "дорожню карту" з конкретними заходами для повернення викрадених Росією українських дітей під час міністерської конференції з питань людського виміру, що відбудеться в Монреалі наприкінці жовтня.

Про це йдеться у спільній заяві двох дипломатичних відомств, текст якої є у розпорядженні Укрінформу.

Вони також підтвердили своє найрішучіше засудження агресивної війни, яку веде Росія проти України, а також свою відданість Україні та її народу.

«Міністерська конференція з питань людського виміру мирної формули для України з 10 пунктів у Монреалі 30-31 жовтня надасть можливість спільно працювати над досягненням цих цілей, зокрема, розробити дорожню карту з конкретними заходами для повернення додому українських дітей, які стали жертвами російської агресивної війни», - йдеться в тексті заяви.

МЗС Франції та Канади закликають міжнародну спільноту не забувати про українських дітей, чиє сьогодення та майбутнє вже постраждало від цієї війни.

«Ми засуджуємо воєнні злочини, вбивства та сексуальне насильство, скоєні проти українських дітей, напади на школи та лікарні, а також примусові незаконні переміщення та депортації українських дітей. Ми вимагаємо від Росії повернути українських дітей їхнім сім'ям, законним опікунам та громадам», - зазначається в заяві.

Сторони зобов’язуються підтримувати зусилля та посередництво, що здійснюються з метою повернення українських дітей під співголовуванням Канади та України та за підтримки Франції.

«Ми також продовжуватимемо підтримувати прийом і захист українських дітей та їхній доступ до всіх основних послуг, охорони здоров'я та освіти», - сказано в комюніке.

Франція, зокрема, пообіцяла «збільшити свою фінансову підтримку низці суб'єктів громадянського суспільства та Організації Об'єднаних Націй з метою досягнення цих цілей».

Міністри також підтвердили свою відданість Україні та її народу, щоб надати їм усі засоби для самозахисту та покласти край російській агресії.

Як повідомляв Укрінформ, парламентська мережа з питань ситуації з українськими дітьми, створена на платформі ПАРЄ, провела перше засідання під час осінньої сесії Асамблеї в Страсбурзі.

Мережа ставить собі за мету зокрема, розв'язати питання з поверненням депортованих дітей, опікуватись проблемами дітей на тимчасово окупованих територіях та доступом евакуйованих дітей до освіти та охорони здоров'я. До складу мережі увійшли 46 членів з кожної країни-члена ПАРЄ.

Фото: Depositphotos

Теги за темою
Росія війна Діти Франція Канада
Джерело матеріала
loader