Хто проїде третім: задача з ПДР, яка заплутає навіть досвідчених водіїв
Хто проїде третім: задача з ПДР, яка заплутає навіть досвідчених водіїв

Хто проїде третім: задача з ПДР, яка заплутає навіть досвідчених водіїв

Цей тест з ПДР набагато складніший, ніж може здатись на перший погляд.

Тести з ПДР – це гарний спосіб для водіїв покращити свої знання. До того ж, це цікаві загадки, які розвивають уважність.

Автор YouTube каналу "За!Правилами" поділився задачею з ПДР. Вам потрібно добре розглянути зображення та відповісти, водій якого транспортного засобу проїде це перехрестя третім?

Задача з ПДР / фото: youtube.com/@zapravilami

Варіанти відповіді:

  1. Червоний трамвай.
  2. Жовтий трамвай.
  3. Синя вантажівка.
  4. Зелений автомобіль.
  5. Білий автомобіль.

Розбір задачі

Ми маємо перехрестя, до якого під'їхали аж п'ять транспортних засобів. Обидва трамваї, а також зелена автівка проїжджають прямо, а синя вантажівка та білий автомобіль повертають ліворуч. Водії увімкнули відповідні показчики повороту.

Одразу варто сказати, що перехрестя нерегульоване з нерівнозначними дорогами. Оскільки тут встановлені знаки пріоритету, згідно зі знаком 2.3 "Головна дорога", а також табличкою 7.8 "Напрямок головної дороги", на головній перебувають три транспортні засоби, а саме: червоний трамвай, вантажівка та білий автомобіль. Саме ці транспортні засоби мають перевагу перед жовтим трамваєм та зеленим легковим автомобілем, які знаходяться на другорядних дорогах. Тому хтось з них проїде четвертим, а хтось п'ятим.

Хто проїде третім: задача з ПДР, яка заплутає навіть досвідчених водіїв
Знак 2.3 / фото: vodiy.ua
Хто проїде третім: задача з ПДР, яка заплутає навіть досвідчених водіїв
Знак 7.8 / фото: vodiy.ua

Оскільки зелена автівка та жовтий трамвай знаходяться на рівнозначних дорогах, то згідно з пунктом 16.12 ПДР, трамвай має перевагу незалежно від напрямку його руху, а значить зелене авто проїжджає останнім.

Цей самий пункт ми застосуємо і до трьох транспортних засобів, які знаходяться на головних дорогах. Тобто виходить, що і білий автомобіль, і синя вантажівка мають дати дорогу червоному трамваю, що знаходиться на нерівнозначних з ними дорогах. Тому червоний трамвай проїжджає першим.

Білий автомобіль та вантажівка перебувають на рівнозначних дорогах, а значить роз'їхатися між собою водії повинні керуючись правилом перешкоди праворуч. Згідно з цим правилом, перевагу має водій вантажівки, який якраз і є перешкодою з правого боку для водія білого автомобіля.

Виходить, що першим їде червоний трамвай, після нього вантажівка, третім проїжджає білий автомобіль, а потім вже жовтий трамвай і зелена автівка.

Виходить, що правильна відповідь – 5.

Цікава, але важка задача з ПДР – відео:

Що відомо про YouTube канал "За!Правилами"?

YouTube канал "За!Правилами" - це україномовний канал, який розповідає про ПДР. У відео автор розбирає цікаві ситуації за кермом та нагадує правила дорожнього руху, розв'язуючи різні задачки з цієї теми. На даний канал вже підписалось понад 49 тисяч користувачів, йдеться в описі каналу.

Читайте також:

Джерело матеріала
loader