Skoda Octavia FL: нові грані чеського бестселера
Skoda Octavia FL: нові грані чеського бестселера

Skoda Octavia FL: нові грані чеського бестселера

Skoda Octavia четвертого покоління дебютувала у Празі восени 2019 року. Бестселер чеського бренду став ще привабливішим і сучаснішим, отримав нові опції та ефективніші силові агрегати. Але час невблаганно біжить вперед, і, щоб відповідати потребам клієнтів, що постійно зростають, цього року Skoda провела планову модернізацію Octavia. Автоцентру вдалося першим випробувати оновлену версію на українських дорогах.

Грані досконалості

Рестайлінгову версію презентували у лютому цього року, а в Україні почали приймати замовлення на новинку наприкінці травня 2024. Зовні оновлену Skoda Octavia можна дізнатися по інших решітці радіатора, видозміненим бамперам, світлотехніці. Особливо ефектно виглядають нові матричні фари другого покоління, що пропонуються для топових комплектацій. Крім того, дизайнери підготували розширену палітру кольорів кузова та нові варіанти легкосплавних дисків.

Skoda Octavia FL: нові грані чеського бестселера - Фото 1

Наша тестова версія була в середній комплектації Selection (є ще базова Essence та топова Sportline), опційному червоному кольорі Velvet, з 17-дюймовими дисками Rotare Aero та шинами Goodyear розмірністю 205/55 R17.

Skoda Octavia FL: нові грані чеського бестселера - Фото 2

Комфорт та екологія

У компанії Skoda багато роблять для екології, з кожним новим поколінням своєї продукції збільшуючи обсяг екологічно чистих матеріалів, отриманих шляхом вторинного перероблення. Не стало винятком і оновлена ​​родина Octavia, в обробці якої активно використовуються такі матеріали. Колірна гама інтер’єру виконана в чорно-сірій гамі, а самі матеріали – приємні на дотик і практичні у повсякденній експлуатації.

Skoda Octavia FL: нові грані чеського бестселера - Фото 3

Octavia завжди була еталоном практичності та функціональності. Водій та його супутники можуть повною мірою оцінити старання фахівців компанії Skoda, які відповідали за ергономіку та комфорт.

Skoda Octavia FL: нові грані чеського бестселера - Фото 4

У машині зазвичай просторо як спереду, так і ззаду. Зручні крісла мають численні регулювання та функцію пам’яті для трьох користувачів, причому, і для переднього пасажирського сидіння.

Skoda Octavia FL: нові грані чеського бестселера - Фото 5

У новинці багато відділень для дрібниць на передній панелі, центральній консолі та у дверних картах. Відповідно до сучасних тенденцій, автомобіль отримав 4 роз’єми USB-C (2 спереду/2 ззаду), а також можливість бездротової зарядки смартфона.

Skoda Octavia FL: нові грані чеського бестселера - Фото 6

Skoda Octavia FL: нові грані чеського бестселера - Фото 7

Skoda Octavia FL: нові грані чеського бестселера - Фото 8

Спинка заднього ряду не тільки складається у співвідношенні 40/60, але також має широкий підлокітник із двома підсклянниками. Він легко перетворюється на широкий люк для доступу в багажне відділення, що буде корисним, наприклад, для перевезення довгомірів.

Skoda Octavia FL: нові грані чеського бестселера - Фото 9

Skoda Octavia FL: нові грані чеського бестселера - Фото 10

Skoda Octavia FL: нові грані чеського бестселера - Фото 11

Нагадаємо, що у 5-місній конфігурації салону Octavia здатна перевозити до 600 л багажу, а якщо скласти задній ряд сидінь, що корисний об’єм збільшиться до 1555 л.

Skoda Octavia FL: нові грані чеського бестселера - Фото 12

На бічних панелях у багажному відділенні є зручні ніші, багажні гачки та фіксатори.

Skoda Octavia FL: нові грані чеського бестселера - Фото 13

У ніші під підлогою ховається запасне колесо з органайзером для інструментів.

Skoda Octavia FL: нові грані чеського бестселера - Фото 14

Головними елементами салону є опційна цифрова панель приладів Virtual Cockpit з 10-дюймовим дисплеєм та 10-дюймовий дисплей інформаційно-розважальної системи Skoda (на топових версіях – 13-дюймовий). На них виводиться багато корисної інформації про роботу електронних систем автомобіля, включаючи систему паркування останнього покоління. Зображення на панелі приладів можна змінювати з урахуванням персональних переваг від лаконічної “картинки” з мінімумом інформації до розгорнутої барвистої панелі з традиційними шкалами спідометра і тахометра, а також різними оперативними даними.

Skoda Octavia FL: нові грані чеського бестселера - Фото 15

Аналогічним чином можна сконфігурувати дисплей інформаційно-розважальної системи, який, зокрема, виводиться зображення від камери заднього виду.

Skoda Octavia FL: нові грані чеського бестселера - Фото 16

Skoda Octavia FL: нові грані чеського бестселера - Фото 17

Мінімізація кнопок і перехід на керування допоміжними функціями за допомогою сенсорного екрана не є найвдалішою ідеєю, особливо, якщо врахувати, що це змушує відвертати увагу від ситуації на дорозі. Але з погляду дизайну, панель приладів виглядає привабливо та сучасно.

Технічна “начинка”

Для оновленої Skoda Octavia запропонована перевірена часом лінійка двигунів бензинових та дизельних двигунів, включаючи версію з м’якою гібридною системою m-HEV. Бензинова лінійка представлена ​​трьома 150-сильними турбованими версіями: 1.4 TSI з 8-ступеневою АКП, 1.5 TSI з 6-ступеневою “механікою” та гібридною 1.5 TSI mHEV та 7-ступеневою роботизованою трансмісією. Шанувальникам дизельних двигунів адресовано 150-сильний 2.0 TDI з 7-ступеневою роботизованою КП з двома зчепленнями.

Skoda Octavia FL: нові грані чеського бестселера - Фото 18

Наша тестова версія була оснащена 1,5-літровим бензиновим мотором із системою mHEV та 7-ступеневою роботизованою КП з двома зчепленнями. В її активі – 150 “конячок” і 250 Нм моменту, що крутить, який доступний вже при 1500 об/хв. Не дивно, що динаміки бензинового турбомотора та швидкодії трансмісії DSG достатньо для активного драйву. Машина швидко розганяється з місця та впевнено почувається у міському потоці. До речі, заявлений розгін 0-100 км/год – 8,5 с. Безумовно, це не спорткар, але Octavia однозначно динамічніший за багатьох однокласників.

Як у щільному трафіку, так і на швидкісній магістралі автомобіль радував високим рівнем їздового комфорту та керованості. Підвіска м’яко відпрацьовує нерівності, як дрібні, і великі, на кшталт “лежачих поліціянтів”. Особливо варто відзначити шумо- та звукоізоляцію – навіть на бруківці рівень шуму в машині був мінімальним. Витрата палива в міському циклі склала 7,3-7,4 л на 100 км, що також дуже непогано, враховуючи розміри та масу машини.

Skoda Octavia FL: нові грані чеського бестселера - Фото 19

Комплектації та ціни

Вітчизняним покупцям пропонується три варіанти комплектації – базовий Essence, середній Selection та топовий Sportline. На жаль, замовити в Україні 2-літрову 265-сильну версію RS зараз неможливо, і, за словами представників компанії, ситуація не проясниться до лютого наступного року. На всі автомобілі надається гарантія на 2 роки без обмеження пробігу. Вартість оновленої Octavia станом на 14 вересня 2024 року стартує з позначки 1017803 грн з урахуванням чинної нині знижки. За цю суму пропонується версія з 1,4-літровим бензиновим двигуном і 8-ступеневим автоматом в комплектації Essence. Ознайомитись детально з цінами та наявними акціями можна на офіційному сайті компанії в Україні.

Skoda Octavia FL: нові грані чеського бестселера - Фото 20

Резюме

Оновлена ​​Skoda Octavia стала виглядати сучасніше, зберігши впізнаваність і характерні елементи дизайну. Переживши чотири покоління Octavia, стала відчутно солідніше і ближче за рівнем до флагманського Superb. Лінійка перевірених силових агрегатів у поєднанні з вдалими налаштуваннями шасі та хорошим рівнем шумо- та звукоізоляції оцінять досвідчені автолюбителі, а для звичайних користувачів Octavia традиційно пропонує повний комплект функціональних переваг та фірмових рішень Simply clever. Не дивно, що Octavia має таку популярність, адже в ній все збалансовано.

Джерело матеріала
loader
loader