У Львові презентували проєкт із відновлення музею Романа Шухевича
У Львові презентували проєкт із відновлення музею Романа Шухевича

У Львові презентували проєкт із відновлення музею Романа Шухевича

У Львові презентували проєкт із відновлення зруйнованого внаслідок російської атаки музею Романа Шухевича в Білогорщі. Основним елементом експозиції музею буде об’єкт, де генерал-хорунжий УПА загинув.

Про це сьогодні повідомила Львівська міська рада, передає Укрінформ.

“Криївка, де переховувався Шухевич, а також сходи, на яких його вбили, стануть основою майбутнього музею”, - йдеться в повідомленні.

У міськраді зазначили, що представив ескізний проєкт учасникам робочої групи переможець архітектурного конкурсу Андрій Лесюк.

Лесюк наголосив, що відповідно до попередньої версії проєкту, ключовими у майбутньому музейному просторі має стати криївка, де переховувався Роман Шухевич, і яка була на другому поверсі, а також деревʼяні сходи.

У Львові презентували проєкт із відновлення музею Романа Шухевича - Фото 1

“Ми провели дослідження і, на жаль, сходи після російського обстрілу непридатні для користування. Тому їх потрібно реставрувати та законсервувати. Плануємо експонувати їх в тому ж місці, де вони історично знаходились. Але плануємо додати інші сходи, щоб потрапити на другий поверх. Йдеться про дублюючі східці, які будуть заховані за перегородкою і їх візуально не буде видно”, – пояснив архітектор.

За його словами, весь музейний простір буде безбар'єрним. Там облаштують невеликий підйомник, який зможе піднімати людину на колісному кріслі.

За пропозицією головного архітектора Львова Антона Коломєйцева в музеї облаштують укриття. Там планують зробити медійний простір, де транслюватимуть фільми про Романа Шухевича.

Як повідомляв Укрінформ, 1 січня 2024 року внаслідок атаки ворожого безпілотника музей командира УПА Романа Шухевича в Білогорщі знищено.

Теги за темою
Львів
Джерело матеріала
loader