У секторі Гази звільнили жінку, яка 10 років була в полоні ІДІЛ
У секторі Гази звільнили жінку, яка 10 років була в полоні ІДІЛ

У секторі Гази звільнили жінку, яка 10 років була в полоні ІДІЛ

У секторі Гази в результаті секретної операції, яка тривала кілька місяців, вдалося звільнити 21-річну жінку, яка була викрадена бойовиками «Ісламської держави» в Іраку десять років тому.

Про це повідомляє Reuters, передає Укрінформ.

В операції брали участь Ізраїль, США та Ірак.

Зазначається, що жінка належить до релігійної меншини єзидів, яка проживає переважно в Іраку та Сирії. Полонянка була звільнена після більш ніж чотирьох місяців спроб, які зазнавали невдачі через складну ситуацію з безпекою через наступ Ізраїлю в секторі Гази, повідомив керівник апарату МЗС Іраку Сільван Сінджарі. Її ідентифікували як Фавзію Сідо.

За словами джерела, знайомого з ситуацією, іракські чиновники підтримували контакт з жінкою протягом декількох місяців і передали її інформацію американським чиновникам, які організували її евакуацію з Гази за допомогою Ізраїлю.

Ірак та Ізраїль не мають дипломатичних відносин.

Зазначається, що Фідо була викрадена з дому в Іраку у віці 11 років, продана і переправлена в Газу. Її викрадач нещодавно був убитий, ймовірно, в результаті ізраїльського удару, що дозволило їй втекти.

Наразі Сінджарі перебуває у хорошому фізичному стані, але травмована перебуванням у полоні і жахливою гуманітарною ситуацією в Газі.

Понад 6000 єзидів були захоплені бойовиками «Ісламської держави» в регіоні Сінджар в Іраку в 2014 році, багато з них були продані в сексуальне рабство або підготовлені як діти-солдати і вивезені за кордон, в тому числі до Туреччини і Сирії. За ці роки, за даними іракської влади, було врятовано або звільнено понад 3,500 осіб, а близько 2,600 досі вважаються зниклими безвісти.

Як повідомляв Укрінформ, США оголосили про завершення міжнародної військової місії для боротьби з «Ісламською державою» в Іраку і виведення своїх військ.

Теги за темою
Ізраїль Ірак
Джерело матеріала
loader
loader