Україна привітала рішення Британії повернути архіпелаг Чагос Маврикію
Україна привітала рішення Британії повернути архіпелаг Чагос Маврикію

Україна привітала рішення Британії повернути архіпелаг Чагос Маврикію

Україна вітає рішення про передачу Великою Британією архіпелагу Чагос під суверенітет Республіки Маврикій. Про це 4 жовтня йдеться у заяві МЗС.

- Вирішення багаторічної територіальної суперечки шляхом переговорів є важливим внеском цих країн у забезпечення регіональної стабільності, що сприятиме зміцненню міжнародного права та розширенню співробітництва у сферах економіки й безпеки в регіоні Індійського океану, — сказано на сайті відомства.

У міністерстві додали, що для України територіальна цілісність — це фундаментальний принцип зовнішньої політики. 

- Ми вітаємо відновлення територіальної цілісності Маврикію — країни, яка непохитно підтримує суверенітет і територіальну цілісність України та приєдналася до підсумкового комюніке першого Саміту миру, - підсумували в МЗС.

3 жовтня прем'єр-міністр Великої Британії Кір Стармер оголосив про рішення передати архіпелаг Чагос під суверенітет Маврикію. Рішення в окремій заяві привітав президент США Джо Байден, оскільки на найбільшому атолі Дієго-Гарсія знаходиться військова база США, де базуються кораблі та стратегічна авіація. З цієї авіабази американські бомбардувальники вилітали на бойові завдання в Афганістан та Ірак. За умовами договору, Британія орендуватиме атол щонайменше 99 років. Архіпелаг Чагос називають останньою африканською колонією Британії. 

Архіпелаг Чагос — група островів в Індійському Океані, розташований за 500 км на південь від Мальдівських островів, на середині шляху з Африки до Індонезії. У 60-70-х роках постійні мешканці були примусово депортовані, острови населяють британські й американські військові. Чагосці виграли дві справи в британських судах, які визнали їхнє виселення незаконним. Лондон неодноразово перепрошував за це.

У травні 2019 року Генасамблея ООН переважною більшістю голосів (116 проти 6) ухвалила резолюцію (необов'язкову до виконання), що закликала Британію відмовитись від контролю над островами Чагос.

Під британським контролем залишаються інші заморські території: Ангілья, Бермуди, Британська антарктична територія, Британські Віргінські острови, Кайманові острови, Фолклендські острови, Гібралтар, Монтсеррат, острови Піткерн, острів Святої Єлени, Трістан-да-Кунья, острови Теркс і Кайкос.

  • 8 серпня Україна і Маврикій підписали угоду про безвіз.
  • 4 жовтня у Швейцарії пояснили зацікавленість у китайсько-бразильському плані щодо України.
Теги за темою
Великобританія МЗС України
Джерело матеріала
loader
loader