В Україні різко зростають ціни на яблука деяких сортів
В Україні різко зростають ціни на яблука деяких сортів

В Україні різко зростають ціни на яблука деяких сортів

Аналітики проекту EastFruit повідомляють про тенденцію до підвищення цін на яблука в Україні. Ця позитивна динаміка пов'язана насамперед із сезонним скороченням пропозиції осінніх сортів, які традиційно пропонуються дешевше, ніж зимові сорти яблук.

Станом на сьогодні українські садівники пропонують яблука за ціною 15-22 грн/кг ($0,36-0,53/кг), залежно від сорту, якості та обсягу партії. Це в середньому на 23% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня. Більше того, нещодавно встановлені оптові ціни на яблука в Україні вже є найвищими щонайменше за останні 7 років.

Учасники ринку пояснюють зростання цін одразу кількома факторами. Передусім, цьому сприяє скорочення пропозиції фруктів осінніх сортів, які традиційно не користуються високим попитом. Крім того, торгова активність у цьому сегменті помітно зросла через сезонне скорочення асортименту фруктів і ягід від місцевих виробників, що також позитивно впливає на ціни.

Наразі яблука в Україні реалізуються в середньому на 36% дорожче, ніж на початку жовтня 2023 року. Варто зазначити, що з похолоданням більшість українських садівників вирішили закладати основний обсяг яблук на зберігання, тому вільні обсяги яблук на ринку значно зменшилися, що також підтримало відпускні ціни на ці фрукти.

Якщо розглядати ситуацію на внутрішньому ринку яблук порівняно з іншими країнами регіону моніторингу проекту, то саме в Україні на сьогоднішній день ці фрукти пропонуються за найдоступнішими цінами. Саме цей факт не виключає і зміцнення позитивних цінових тенденцій у цьому сегменті на українському ринку.

Джерело матеріала
loader