10 тисяч гривень за новий ПК: як зібрати ігровий комп'ютер з нуля без б/у запчастин
10 тисяч гривень за новий ПК: як зібрати ігровий комп'ютер з нуля без б/у запчастин

10 тисяч гривень за новий ПК: як зібрати ігровий комп'ютер з нуля без б/у запчастин

Зібрати новий комп'ютер восени 2024 року за 10 тисяч гривень – це цілком реально, навіть без уживаних деталей. Звичайно, доведеться почати без корпусу та покладатися на вбудовану відеокарту, але такий ПК зможе запускати навіть сучасні ігри, як Cyberpunk 2077 та God of War.

Давайте подивимося, які компоненти вибрати. Про це пише ITC.

Процесор

За 3500 гривень можна придбати Ryzen 5 4600G – потужний процесор з 8 МБ кешу на архітектурі Zen 2. На AliExpress є можливість знайти й новіші версії, наприклад, Ryzen 5 5600G, але врахуйте, що кулер доведеться докупляти окремо.

Комп'ютер. Фото: Кореспондент
Комп'ютер. Фото: Кореспондент

Материнська плата

Оптимальний вибір – B450 за 2100 гривень. Вона підтримує розгін процесора та вбудованої відеокарти. Рекомендуємо звернути увагу на ASRock B450M-HDV або Biostar B450MHP. Не забудьте оновити BIOS для стабільної роботи.

Оперативна пам'ять

Lexar Thor DDR4 (1500 грн) – комплект із двох модулів по 8 ГБ із частотою 3600 МГц. Вони підтримують авторозгін XMP, що дає приріст продуктивності без зайвого клопоту. Потенціал для розгону до 4000 МГц також є.

Система охолодження

Виберіть PCCooler R400 за 700 гривень. Цей компактний кулер ефективно охолоджує процесори AMD APU завдяки прямому контакту теплотрубок із кристалом та працює на швидкості до 2000 об/хв.

Комп'ютерний клуб, скріншот: YouTube

Накопичувач

Patriot P320 (512 ГБ, 1300 грн.) – SSD формату M.2 з інтерфейсом PCIe Gen3. Він забезпечує швидкість читання до 3000 МБ/с та повністю доступний обсяг. Це особливо важливо для ПК з інтегрованою відеокартою.

Блок живлення

Для надійності варто вибрати Zalman Decamax ZM500-LX3 за 1700 гривень. Цей блок живлення на 500 Вт має сертифікат 80 PLUS White, що гарантує високу ефективність та захист від коротких замикань та перевантажень.

Збираючи такий набір компонентів, автор вважає, що ви зможете отримати потужний ПК, який можна буде легко покращити у майбутньому.

Також ми писали про антени, діапазони та гігабітні порти: як вибрати хороший Wi-Fi роутер для квартири

Крім того, Знай.ua повідомляв, як знайти своїх предків в Україні або за її межами: повне керівництво з архівів і ресурсів

Читайте також, як Starfield, Baldur's Gate 3 та інші ігри поводяться при запуску з USB: Youtube-блогер показав чудові результати

Джерело матеріала
loader