Жорсткі диски об’ємом 60 Тбайт з’являться через чотири роки
Жорсткі диски об’ємом 60 Тбайт з’являться через чотири роки

Жорсткі диски об’ємом 60 Тбайт з’являться через чотири роки

Згідно з прогнозом американської інженерної асоціації IEEE, до 2028 року обсяг жорстких дисків (HDD) подвоїться до 60 Тбайт, а їх продаж збільшиться до 359 мільйонів одиниць до 2037 року, незважаючи на зростання популярності SSD. На це вплине впровадження таких технологій, як HAMR, а також збільшення щільності запису на пластинах.

Головним драйвером зростання обсягів стане впровадження технологій енергозалежного магнітного запису (EAMR), таких як HAMR від компанії Seagate, пише видання Tom’s Hardware. Очікується, що вже у 2024 році HAMR почне активно застосовуватись у виробництві HDD, що призведе до швидкого збільшення їхньої ємності. Аналітики IEEE прогнозують появу HDD на 40 Тбайт у 2025 році та на 60 Тбайт у 2028 році, а до 2037 року ємність жорстких дисків може досягти неймовірних 100 Тбайт.

Для досягнення таких показників виробникам доведеться значно збільшити густину запису на пластинах. Так, для створення жорсткого диска об’ємом 40 Тбайт потрібно щільність запису 2 Тбайт/дюйм2, а для 60 Тбайт — більше 4 Тбайт/дюйм2. До 2037 року цей показник має зрости до 10 Тбайт/дюйм2. Такі екстремальні значення вимагатимуть використання нових носіїв, магнітних плівок та розробки принципово нових головок читання/запису.

«Для забезпечення функціональності головок читання та запису HDD за високої щільності запису та високої швидкості роботи необхідні серйозні зміни в магнітних та немагнітних матеріалах, — йдеться у документі IEEE. — Ці зміни включають поліпшення носіїв інформації та захисних покриттів, а також розробку головок, здатних підтримувати щільність запису понад 1 Тбайт/дюйм2. Також будуть потрібні зміни в технології підкладки носія та використання діелектричних плівок завтовшки менше 1 нм для вдосконалених гігантських магніторезистивних (GMR) та тунельних магніторезистивних (TMR) головок ».

Незважаючи на те, що швидкість обертання шпинделя HDD залишиться на рівні 7200 об/хв (RPM), збільшення щільності запису позитивно позначиться на швидкості послідовного читання/запису. Одночасно, продуктивність HDD в операціях введення-виведення на терабайт (IOPS) для моделей з одним приводом, швидше за все, знизиться. Тим не менш, IEEE очікує зростання продажів жорстких дисків зі 166 мільйонів одиниць у 2022 році до 208 мільйонів у 2028 році та 359 мільйонів у 2037 році. Це пов’язано з зростаючою потребою у доступних та ємних сховищах даних, для яких HDD є ідеальним рішенням.

Джерело матеріала
loader
loader