Колаборантці, яка русифікує дітей у Криму, повідомлено про підозру - Прокуратура АРК
Колаборантці, яка русифікує дітей у Криму, повідомлено про підозру - Прокуратура АРК

Колаборантці, яка русифікує дітей у Криму, повідомлено про підозру - Прокуратура АРК

За колабораційну діяльність підозрюється громадянка України, яка впроваджує стандарти освіти РФ у тимчасово окупованому Криму.

Про це повідомляє Прокуратура АР Крим та м. Севастополя, передає Укрінформ.

"За процесуального керівництва прокуратури автономії повідомлено про підозру в колабораційній діяльності (ч. 3 ст. 111-1 КК України) громадянці України, яка впроваджує освітні стандарти ворога в школах Криму", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що обвинуваченій загрожує до 3 років позбавлення волі з позбавленням права займатись певною діяльністю на строк до 15 років.

Прокуратурою встановлено, що у 2021 році підозрювана погодилась працювати в окупаційному «Кримському республіканському інституті післядипломної педагогічної освіти» (КРІППО) та була призначена на посаду «завідувачки кафедри філології».

Упродовж 2022-2024 років вона безпосередньо брала активну участь у проведенні конференцій та семінарів, присвячених питанню реалізації стандартів освіти РФ з викладання російської мови в навчальних закладах Криму.

Також підозрювана у складі авторського колективу КРІППО розробила ряд підручників та посібників з російської мови для учнів 5-11 класів, згідно зі стандартами держави-агресора.

Крім того, в травні 2024 року «освітянка» взяла участь у пресконференції «Російська мова в Криму: ініціативи та перспективи русистів», яка відбулася в м. Сімферополі в студії пропагандистського телеканалу «Ріа Новини Крим». На цьому заході вона розповіла про розробку вказаних підручників та закликала викладачів, учнів та батьків використовувати їх в навчальному процесі.

Своїми діями підозрювана сприяє державі-окупанту в знищенні української ідентичності кримських школярів та цілеспрямованому насадженні російської мови в навчальних закладах півострова, додали в прокуратурі.

Раніше Укрінформ повідомляв, що в Україні зареєстровано 475 кримінальних проваджень щодо колаборантів з тимчасово окупованого Криму.

Джерело матеріала
loader