НАЗК виплатило 1,68 млн грн за викриття корупційної схеми в Міноборони
НАЗК виплатило 1,68 млн грн за викриття корупційної схеми в Міноборони

НАЗК виплатило 1,68 млн грн за викриття корупційної схеми в Міноборони

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) здійснило першу виплату викривачеві корупції, яка становить 1,68 млн грн. Про це повідомила пресслужба НАЗК.

Викривачем став чинний військовослужбовець, який у 2020-2021 роках обіймав посаду директора департаменту внутрішнього аудиту Міністерства оборони України. У 2021 році він звернувся до Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) із заявою, в якій повідомив про спробу дати хабар у 24 млн грн за виконання дій на користь певної компанії.

Мова йшла про залучення фахівців для проведення позапланового аудиту виконання державного контракту. Аудиторська група мала підготувати позитивний звіт про повноту, якість та відповідність виконаних робіт умовам контракту, що дозволило б компанії отримати 400 млн грн за облаштування спеціального об’єкта та претендувати на подальші контракти з Міноборони.

У результаті звернення викривача, НАБУ зареєструвало кримінальне провадження. У березні 2023 року Вищий антикорупційний суд (ВАКС) ухвалив вирок, призначивши 4,5 роки позбавлення волі колишньому заступнику начальника одного з управлінь Міноборони за спробу дачі хабаря.

Спочатку суд відмовив у виплаті винагороди викривачу, аргументуючи своє рішення тим, що він офіційно повідомив про злочин у межах виконання своїх службових обов’язків. Проте викривач оскаржив це рішення, і наприкінці 2023 року Апеляційна палата ВАКС задовольнила його апеляцію, присудивши йому виплату в розмірі 1,68 млн грн.

Теги за темою
Корупція НАЗК
Джерело матеріала
loader
loader