Вторгнення Ізраїлю до Лівану ніколи не закінчувалися добре — Politico
Вторгнення Ізраїлю до Лівану ніколи не закінчувалися добре — Politico

Вторгнення Ізраїлю до Лівану ніколи не закінчувалися добре — Politico

Вторгнення Ізраїлю до Лівану ніколи не закінчувалися добре — Politico

Ліквідація Насралли надихнула Нетаньягу на трансформацію Близького Сходу в більш сприятливий для Ізраїлю.

Минулого тижня Армія оборони Ізраїлю повідомила про ліквідацію лідера "Хезболли" Хасана Насралли. Для ізраїльтян Насралла був — за словами прем'єр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньягу — не просто терористом, а людиною, яка несе повну відповідальність за смерть сотень ізраїльтян, американців та інших людей протягом трьох десятиліть на посаді лідера "Хезболли".

Ізраїльський лідер вже підкреслив, що його кінцева мета — підірвати керівництво Тегерана і повалити іранців, які фінансують ХАМАС, "Хезболлу" і єменських повстанців-хуситів. Тому він розпочав наземну операцію в Лівані.

Для Нетаньягу, звичайно, знищення "Хезболли" і викриття її спонсора, Ірану, певною мірою спокутує його провину за провали у сфері безпеки, за які багато ізраїльтян покладають на нього відповідальність — в тому числі й ті, хто вважає, що ці промахи призвели до масового вбивства, вчиненого ХАМАС 7 жовтня, зазначає Джеймі Деттмер, кореспондент Politico.

Але цей шлях дуже небезпечний. Вторгнення Ізраїлю до Лівану ніколи не закінчувалися добре. Автор сумнівається, що буде можливо провести швидке й обмежене вторгнення на невелику територію. Наслідком такої операції може стати затягнута та складна ситуація, з якої буде важко вийти.

Це також турбує колишнього прем'єр-міністра Ізраїлю Ехуда Ольмерта — невблаганного критика Нетаньягу.

"Я не розумію, в чому саме полягає стратегія. Має бути щось більше, ніж просто наказ перекинути танки через кордон, щоб виправдати стратегію, яка стоїть за цим", — сказав він в інтерв'ю Politico.

Раніше Bloomberg писало, що вторгнення Ізраїлю до Лівану не принесе перемоги, якої він потребує. Успіх ізраїльської повітряної кампанії проти "Хезболли" відкрив вікно можливостей для знищення терористичного угрупування, але чергова ізраїльська окупація південного Лівану навряд чи досягне цієї мети.

Джерело матеріала
loader
loader