Все, що потрібно знати про магнітні бурі: чому нам погано і що з цим робити
Все, що потрібно знати про магнітні бурі: чому нам погано і що з цим робити

Все, що потрібно знати про магнітні бурі: чому нам погано і що з цим робити

Кілька днів тому на Сонці було зафіксовано найбільший спалах з вересня 2017 року. Магнітні бурі триватимуть щонайменше три доби, до 6 жовтня. Чому останнім часом ми так багато говоримо про це явище і чому багато людей у ​​такі періоди скаржаться на погане самопочуття? Коротко про - про те, що таке магнітні бурі і як вони впливають на людей.

Що таке магнітна буря?

Сонце - розжарена газова куля, яка постійно активна. Активність на поверхні Сонця – це спалахи, колосальні вибухи, що призводять до викидів заряджених частинок у космос. Цим часткам зазвичай потрібно від трьох до п'яти днів, щоб досягти Землі. Магнітосфера Землі, що захищає нас від сонячної радіації, відхиляє більшу частину сонячної активності, але деякі заряджені частинки просочуються, викликаючи обурення магнітосфери. Це і є магнітна (сонячна) буря.

Як люди дізналися про магнітні бурі?

Сам термін «магнітна буря» був запроваджений ще німецьким натуралістом Олександром фон Гумбольдтом (1769-1859) на початку XIX століття. З його ініціативи у 30-х роках ХІХ століття було створено мережу магнітних обсерваторій, які вивчали зміни магнітного поля Землі. Спостереження за плямами на поверхні Сонця, які ще вивчав Галілей, дозволили встановити наявність 11-річного циклу сонячної активності. Едвард Сабайн у 1852 році виявив зв'язок між циклом сонячної активності та виникненням потужних магнітних бур.

Як часто трапляються магнітні бурі?

Геомагнітні бурі можуть бути повторюваними або неповторюваними. Бурі, що повторюються, залежать від обертання Сонця і відбуваються кожні 27 днів. Але в періоди пікової активності може бути кілька магнітних бур щодня. В інші періоди може бути менше однієї бурі на тиждень. Поточний цикл активності Сонця привів у 2024 році до піку магнітних бур.

Як їх класифікують?

Залежно від потужності супутнього викиду частинок рентгенівського випромінювання сонячні спалахи поділяються на п'ять класів: A, B, C, M та X. Клас X є максимальним і позначає найпотужніші вибухи. Магнітні бурі класифікуються рівнями від G1 (слабкі) до G5 (екстремальні).

Основним показником для оцінки обурення магнітного поля Землі є К-індекс, який вимірює відхилення магнітного поля за тригодинні періоди. Значення індексу вище 4 вказують на початок магнітної бурі.

Як магнітні бурі діють людей?

Медики скептично ставляться до того, що геомагнітні бурі можуть впливати на здоров'я: космічна погода вирує надто далеко від нас, і звичайне щоденне фізичне навантаження впливає на людей набагато сильніше, ніж заряджені частинки Сонця.

Тоді чому у дні магнітних штормів болить голова та скаче тиск? Вчені, які вивчають космічну погоду, пояснюють: клітини людського тіла мають певний електричний заряд та можуть реагувати на зміну космічної погоди. Якщо частота коливань геомагнітного поля становить 1–2 секунди, це збігається з ритмом серцевих скорочень у людей із патологіями серця та судин. Відповідно, у них може погіршитись самопочуття.

До речі, близько 70% інсультів, інфарктів та гіпертонічних кризів відбувається під час магнітних бур.

Які найпоширеніші симптоми погіршення самопочуття?

Як показують спостереження, магнітні бурі можуть:

  • уповільнювати капілярний кровотік, що провокує кисневе голодування тканин,
  • посилювати проблеми з тиском,
  • провокувати безсоння,
  • викликати тахікардію,
  • запускати тригери мігрені,
  • загострювати проблеми опорно-рухового апарату.

Чому одні люди нормально переносять магнітні бурі, інші страждають?

Це залежить від певної метеозалежності багатьох людей. Виражається вона у всіх по-різному, індивідуально, і пов'язана з психологічним станом людини, з сезоном року і схильністю до серцево-судинних захворювань.

Особливо сильно люди реагують на наслідки магнітних бур восени – через загальне зниження стресостійкості організму. Причина - зниження вироблення мелатоніну, що відповідає навіть за стійкість до стресових ситуацій. Тому внаслідок магнітних бур часто виникають напади запаморочення, нервові зриви, збільшується кількість суїцидів.

А до чого тут психологія людини?

Взагалі, метеозалежність носить психологічний характер, оскільки проявляється відразу після повідомлень про майбутні магнітні бурі. Люди так вірять у те, що магнітне поле, що коливається, може нашкодити самопочуттю, що воно дійсно погіршується. Тут уже є поле діяльності для лікаря-психотерапевта.

До речі, під час т. зв. «Події Керрінгтона» (див. На тему) магнітна буря тривала кілька днів, проте жодних скарг від метеозалежних не було. Потужність тієї магнітної бурі була 1470 наноТесла (як у сучасному томографі).

Що потужніше – магнітна буря чи випромінювання МРТ?

Під час МРТ-дослідження на людину впливає дуже інтенсивне магнітне поле, що мінімум у 100 разів перевищує «природне». Однак рідко хтось скаржиться на самопочуття після магнітно-резонансної томографії. А апарат МРТ має напруженість магнітного поля 1,5 нТл, що в мільйон разів потужніше магнітної бурі.

Та й мобільні телефони, які сучасні люди практично не випускають із рук, також генерують магнітне випромінювання. Однак це не заважає годинами розмовляти по мобільнику або дивитися на ньому серіали.

Чи є ліки для метеозалежних?

Одних лише видів головного болю у медиків близько 300. І конкретного, пов'язаного з магнітними бурями, немає. Кожен вид головного болю зазвичай має свою фізичну причину, і лише після вивчення – де болить, як болить, як довго – лікарі виставляють діагноз та призначають лікування.

Те саме стосується й інших «симптомів магнітних бур». Виявивши у себе проблеми зі здоров'ям у дні магнітних бур, краще потім пройти обстеження та знайти реальну причину нездужання, а не валити все на погоду.

Що не можна робити під час магнітних бур?

Варто уникати важких фізичних навантажень, повністю відмовитися від вживання алкоголю, утриматися від жирної та солодкої їжі. Людям, які страждають на серцево-судинні захворювання, рекомендується завжди тримати під рукою звичні ліки.

На що, окрім людей, впливають?

Насамперед на енергетику. Один із яскравих прикладів новітньої історії стався 13 березня 1989 року. Викид корональної маси вивів з ладу електроенергію у північно-східних районах США та Квебеку. Мільйони людей постраждали від втрати електроенергії, яка тривала близько дев'яти годин.

А ще раніше потужний спалах на сонці 1967 року ледь не спровокував ядерну війну, оскільки американські військові намагалися з'ясувати, чи було відключення радіозв'язку викликано радянськими глушниками чи природним явищем.

Буря 11 вересня 2005 року запам'яталася у США тим, що 50-годинні обурення магнітного поля призвели до відключення зв'язку в багатьох районах Північної Америки та різкого зниження точності супутникової навігації.

На тему

Коли була найсильніша магнітна буря?

Так звана «Подія Керрінгтона» була найсильнішою геомагнітною бурею, що обрушилася на Землю на початку вересня 1859 року, коли астроном-аматор Річард Керрінгтон з Англії помітив раптовий спалах яскравого світла. Менш ніж за 20 годин корональний викид сонячної маси пролетів 90 млн миль і досяг Землі у вигляді надзвичайно потужної сонячної бурі. Майже всі 125 000 миль телеграфних ліній у світі було порушено, а в деяких районах відключення тривали вісім годин. Телеграфні апарати били струмом своїх операторів та підпалювали папір. Полярні сяйва освітлювали небо майже до півдня, до екватора. Вперше вчені побачили зв'язок між сонцем та геомагнітними бурями, а також вплив цих бур на сучасні технології та людей.

Джерело матеріала
loader