Як обрати ефективний очищувач повітря у 2024 році?
Як обрати ефективний очищувач повітря у 2024 році?

Як обрати ефективний очищувач повітря у 2024 році?

20 вересня Київ вкотре накрив смог, а столиця України була визнана першим у світі містом за рівнем забрудненості повітря. Офіційне повідомлення влади пояснює, що така ситуація склалася внаслідок пожеж в екосистемах Київщини, а слабкий вітер не дозволяє столичному повітрю швидко очищуватися. У новинах рекомендують закривати вікна, обмежити перебування на вулиці, пити багато води та вмикати очищувачі повітря. У цьому матеріалі ми розповімо як вибрати ефективний пристрій і поліпшити клімат хоча б всередині оселі.

Відключайте рекламу - підтримуйте ITC! Як обрати ефективний очищувач повітря у 2024 році? - Фото 1

Зміст

  • 1 Що таке очищувач повітря і які вони бувають?
  • 2 Обираємо найкращий варіант
  • 3 Популярні моделі очищувачів повітря у 2024 році
    • 3.1 Dyson Purifier Big + Quiet Formaldehyde BP03
    • 3.2 Cooper&Hunter CH-P23W5I Andes
    • 3.3 Xiaomi Smart Air Purifier Elite
    • 3.4 Philips AC0850/11
    • 3.5 Hoco AP01
    • 3.6 Electrolux Pure A9 PA91-605GY
    • 3.7 Beurer LR 400

Що таке очищувач повітря і які вони бувають?

Очищувачі повітря одразу своєю назвою пояснюють своє призначення. Вони працюють завдяки спеціальному фільтру (частіше кільком шарам фільтрів різних типів), проходячи крізь які, повітря очищується від пилу, алергенів, бактерій, вірусів, диму, хімічних речовин і неприємних запахів. Пристрої популярні в домівках, де ростуть малі діти, проживають люди з алергією чи власники домашніх тваринок. Окрім дизайну, очищувачі, більшою мірою, відрізняються типами фільтрів і використанням технологій:

  1. Механічні (HEPA-фільтри). Видаляють найдрібніші частинки пилу, пилок, алергени. HEPA-фільтри в більшості здатні вловлювати до 99,9% частинок розміром до 0.3 мікрон.
  2. Електростатичні. Використовують заряджені пластини для притягування іонізованих частинок пилу та інших забруднень. Проте такі моделі можуть виділяти невелику кількість озону.
  3. Очищувачі з вугільним фільтром. Призначені для поглинання запахів, диму та хімічних речовин.
  4. Фотокаталітичні очищувачі. Завдяки дії ультрафіолетового світла та каталізатора, знищують забруднювачі (бактерії та віруси).
  5. Озонатори. Виділяють озон, який окислює і нейтралізує забруднювачі. В основному застосовується для видалення стійких запахів (сигарного диму, цвілі, клею).

Інколи очищувачі мають додаткові корисні функції, наприклад датчик якості повітря. З його наявністю можна програмувати пристрій на автоматичне регулювання роботи — якість повітря погіршилась і очищувач почав працювати. Існують гібридні моделі, які поєднують функції очищення та зволоження, що в опалювальний сезон дозволить використовувати лише один пристрій. На ринку також представлені очищувачі з функцією іонізації, яка запобігає осіданню пилу на поверхнях, а також пристрої з пониженим рівнем шуму — для розміщення в спальній кімнаті рекомендуємо звернути увагу на рівень гучності.

Обираємо найкращий варіант

Підбір очищувача варто почати з визначення мети. Наприклад, для алергиків краще обрати моделі з HEPA-фільтрами, які гарно затримують пилок, а для боротьби з неприємними запахами потрібна модель із вугільним фільтраційним шаром. Тип фільтра також впливатиме на тривалість експлуатації пристрою. Деякі фільтри варто замінювати, тому бажано дізнатися їх вартість заздалегідь, інколи фільтри можна мити.

Також очищувач залежить від приміщення, в якому буде використовуватися. Потужність кожної моделі розрахована на конкретну площу кімнати (в характеристиках зверніть увагу на параметр, де зазначені квадратні метри). А якщо ви хочете спати з увімкненим очищувачем, то обирайте модель з рівнем шуму менше ніж 40 дБ.

І хоч очищувач можна вважати інвестицією у здоров’я, важливо подивитися на рівень енергоспоживання, щоб не економити на його роботі. Оптимальний варіант той, який зберігає гарні показники потужності, але не вимагає багато енергії для роботи.

Популярні моделі очищувачів повітря у 2024 році

Dyson Purifier Big + Quiet Formaldehyde BP03

Як обрати ефективний очищувач повітря у 2024 році? - Фото 2

Dyson Purifier Big — потужний очищувач повітря від відомого бренду Dyson. Модель представляє високотехнологічну побутову техніку, адже використовує інноваційну технологію та два типи фільтрів: вугільний і HEPA-H13 (захоплює 99,95% мікроскопічних частинок розміром до 0,1 мікрона). Створений для великих приміщень (до 100 м²) і оснащений функцією очищення повітря від формальдегіду, одного з найбільш небезпечних забруднювачів. Пристрій не лише очищує, але й робить це майже безшумно, що робить його ідеальним для дому або офісу.

Dyson Purifier Big здатен уловлювати та знешкоджувати частинки пилу, алергени, бактерії, а також шкідливі гази, включаючи формальдегід, що виділяється з меблів та інших матеріалів. Крім того, пристрій автоматично контролює якість повітря в приміщенні, забезпечуючи постійний моніторинг і адаптацію своєї роботи.

Ця модель підійде приміщенню, де є нові меблі або підлогове покриття. Вона також стане відмінним вибором для тих, хто хоче уникнути шуму під час роботи пристрою.

Вартість пристрою відповідає категорії бренду: за очищувач треба віддати від 39 до 50 тис. гривень.

Cooper&Hunter CH-P23W5I Andes

Як обрати ефективний очищувач повітря у 2024 році? - Фото 3

Очищувач повітря CH-P23W5i серії Andes від Cooper&Hunter здатен покращити якість повітря за невелику ціну. Ця модель оснащена 5-шаровим фільтром та іонізатором, щоб очищати повітря від пилу, алергенів, диму та шкідливих газів.

Основною перевагою пристрою є його багаторівнева система очищення. Перший шар — фільтр попереднього очищення, який захищає HEPA-фільтр від великих частинок, таких як волосся і пил. Далі йде антибактеріальний шар, що знищує віруси та бактерії, а також шар з активованим вугіллям, який нейтралізує шкідливі гази та неприємні запахи. HEPA-фільтр (Н11) вловлює найдрібніші алергени, пилок і мікрочастинки розміром до 0,3 мікрона.

Завдяки режиму роботи «Sleep» пристрій тихо працює вночі, тому гарно підійде для спальної кімнати. Вартість такої моделі становить близько 3000 гривень.

Xiaomi Smart Air Purifier Elite

Як обрати ефективний очищувач повітря у 2024 році? - Фото 4

Xiaomi Smart Air Purifier Elite теж приємна за дизайном модель, яка приховує високу потужність. Створює комфортний клімат в приміщенні навіть великого розміру, адже підходить для великих кімнат або офісів площею 125 м². Оснащений фільтрами HEPA H13 класу, що дозволяють ефективно видаляти до 99,97% частинок розміром до 0,3 мікрон, включаючи пил, пилок і алергени.

Однією з ключових особливостей цього очищувача є інтегрована система управління через мобільний додаток Mi Home, що дозволяє контролювати роботу пристрою дистанційно. Крім того, Xiaomi Smart Air Purifier Elite підтримує голосове управління через Google Assistant та Amazon Alexa для інтеграції в систему «розумних» будинків. Також пристрій оснащений OLED-дисплеєм, який чотирма різними кольорами показує ступінь забрудненості повітря в реальному часі.

Такий очищувач можна обирати алергикам, власникам пухнастиків тварин і великих будинків. Вартість моделі варіюється від 15 536 до 17 800 гривень.

Philips AC0850/11

Як обрати ефективний очищувач повітря у 2024 році? - Фото 5

Компактне, але потужне рішення — це Philips AC0850/11. Керується одним дотиком і швидко очищає повітря від вірусів, алергенів та інших шкідливих часток, що невидимі для ока. Завдяки продуктивності в 190 м³/год він швидко та ефективно працює в кімнатах площею до 49 м², що робить його ідеальним для будь-якого приміщення.

Здатність очищати 20 м² лише за 16 хвилин демонструє його високу продуктивність, а система фільтрації містить кілька різних шарів: NanoProtect HEPA і вугільний фільтр, а також фільтр попереднього очищення. Вони захоплюють 99,9% часток розміром до 0,003 мікрона, ефективно очищаючи повітря від пилу, бактерій, пилку та інших забруднюючих речовин. Алергіки можуть бути впевнені в ефективності пристрою, адже він сертифікований Європейським центром дослідження проблем алергії (ECARF).

Система інтелектуальних датчиків аналізує якість повітря 1000 разів на секунду, надаючи дані в реальному часі та автоматично коригуючи роботу пристрою. Миттєві показники якості повітря відображаються на екрані у вигляді цифрових даних і кольорового індикатора, що робить контроль простим і зручним.

Ціна Philips AC0850/11 на ринку становить від 6 500 до 9000 гривень.

Hoco AP01

Як обрати ефективний очищувач повітря у 2024 році? - Фото 6

Hoco AP01 — також компактне рішення розміром з чашку, яке живиться від USB і підійде для використання в автомобілі. З вагою лише у 340 г, Hoco AP01 ефективно прибере неприємний запах, дим чи пил, а при цьому поміститься в підстаканник.

Оснащений системою іонізації, справляється з захопленням часток розміром до 0,04 мікрона. Для тривалої подорожі та щоденного використання автомобіля, такий помічник значно покращить перебування в салоні та стане корисним доповненням для тих, хто страждає на захитування, адже неприємні чи різкі запахи можуть провокувати кінетоз.

Такий очищувач можна знайти за ціною від 1 600 до 3 тис. гривень.

Electrolux Pure A9 PA91-605GY

Як обрати ефективний очищувач повітря у 2024 році? - Фото 7

Очищувачі повітря від бренду Electrolux вважаються одними з кращих рішень на ринку. Модель PA91-605GY є великим стаціонарним пристроєм, вагою майже в 9 кг. Забезпечує постійну фільтрацію повітря для здорової атмосфери в приміщенні, підтримує систему адаптивного очищення, яка автоматично налаштовує продуктивність залежно від рівня забруднення. Підходить для великих кімнат площею до 129 м², можна використовувати як вдома, так і в просторих офісних приміщеннях.

Система фільтрації AirSurround на 360 градусів забезпечує рівномірний розподіл чистого повітря по всій кімнаті. Інтегровані 5-ступеневі фільтри (попереднього очищення, HEPA 13, вугільний фільтр та антибактеріальний) усувають пил, алергени, запахи та інші шкідливі частки. Ви можете контролювати якість повітря за допомогою датчиків і відображення на екрані, а також через мобільний застосунок.

Пристрій працює надзвичайно тихо (від 16 дБ до 32 дБ), що дозволяє використовувати його навіть під час сну. Окрім цього, дизайн очищувача робить його стильним і функціональним доповненням до будь-якого інтер’єру.

Вартість моделі складає від 19 910 до 26 887 гривень.

Beurer LR 400

Як обрати ефективний очищувач повітря у 2024 році? - Фото 8

Beurer LR 400 — це також потужний, але набагато менший очищувач, ніж попередній. Важить всього 3.7 кг, він адаптований для приміщень площею до 69 м². Має стильний вигляд, передбачена підсвітка, яка гарно впишеться в high tech інтерʼєрі. Забезпечує багаторівневе очищення для створення свіжої атмосфери у приміщенні.

Завдяки системі з трьох фільтрів (HEPA H13, вугільний фільтр, попереднє очищення), пристрій ефективно видаляє пил, алергени, запахи та шкідливі частинки. А додаткове очищення за допомогою ультрафіолетового світла позбавляє повітря шкідливих бактерій.

Нічний режим забезпечує тиху роботу, а зручний таймер дозволяє запрограмувати час очищення. Про необхідність заміни фільтра повідомить спеціальний індикатор, який також передбачений і для контролю якості повітря. Ціна Beurer LR 400 варіюється від 10 816 до 19 632 гривень.

Джерело матеріала
loader
loader