Нардепи пропонують знизити штраф за неуточнення даних у ТЦК: сума
Нардепи пропонують знизити штраф за неуточнення даних у ТЦК: сума

Нардепи пропонують знизити штраф за неуточнення даних у ТЦК: сума

Група народних депутатів на чолі з головою Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності Сергієм Іонушасом внесла на розгляд Верховної Ради законопроект №12093, який передбачає зниження штрафу за неуточнення військово-облікових даних до 8500 гривень.

Про це 7 жовтня 2024 року повідомляє "Судово-юридична газета".

За даними авторів законопроекту, понад 6 мільйонів військовозобов'язаних громадян досі не уточнили свої персональні дані через ЦНАП, Резерв+ або у районному (міському) ТЦК протягом 60 днів після оголошення мобілізації.

Законопроект пропонує надати можливість особам, які не уточнили свої дані, самостійно звернутися до ТЦК та добровільно сплатити штраф у розмірі 50% від мінімального визначеного розміру, що становитиме 8500 гривень. Це можна буде зробити через Електронний кабінет військовозобов'язаного.

Депутати вважають, що такий крок стимулюватиме громадян добровільно внести свої дані до Реєстру військовозобов'язаних та сприятиме наповненню державного бюджету. Також це спростить процедуру розгляду адміністративних правопорушень.

Законопроект передбачає внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, зокрема, додавання нових статей 279-9 та 300-3, які регулюватимуть процедуру розгляду справ та виконання постанов про накладення штрафів у випадках добровільного звернення особи.

Як зазначає "Судово-юридична газета", раніше від адміністративних штрафів та інших санкцій до загального фонду бюджету надійшло 2,6 млрд гривень, але окремо кошти від сплати штрафів від ТЦК не обліковуються.

Джерело матеріала