Нобелівку з медицини-2024 дали американським вченим за відкриття мікроРНК
Нобелівку з медицини-2024 дали американським вченим за відкриття мікроРНК

Нобелівку з медицини-2024 дали американським вченим за відкриття мікроРНК

Нобелівську премію з фізіології та медицини 2024 року присудили двом американським вченим за відкриття мікроРНК. Про це повідомили 7 жовтня на сайті Нобелівської премії.

Нобелівську премію отримали вчені з Гарвардського університету Віктор Амброс і Гері Рувкун “за відкриття мікроРНК та її роль у посттранскрипційному регулюванні генів”.

- Тепер відомо, що геном людини кодує понад тисячу мікроРНК. МікроРНК виявляються принципово важливими для розвитку та функціонування організмів. Якщо регуляція генів порушується, це може призвести до серйозних захворювань, таких як рак, діабет або аутоімунні захворювання. Мутації в генах, що кодують мікроРНК, були виявлені у людей, викликаючи такі стани, як вроджена втрата слуху, захворювання очей та скелета, - йдеться у пресрелізі.

Регуляція генів мікроРНК, відкрита лауреатами премії з медицини цього року, універсальна для багатоклітинних організмів. Вони досліджували її у 80-ті роки на черв'яку та вперше опублікували своє відкриття у 1993 році.

- Результати були опубліковані у 1993 році у двох статтях у журналі Cell. Опубліковані результати спочатку були зустрінуті майже оглушливим мовчанням наукової спільноти. Хоча результати були цікавими, незвичайний механізм регуляції генів вважався особливістю C. elegans (червня, - авт.), яка, ймовірно, не має відношення до людей та інших складніших тварин, - розповіли в Нобелівському комітеті.

У 2000 році дослідницька група Рувкуна опублікувала своє відкриття іншої мікроРНК, що кодується геном let-7. На відміну від lin-4, ген let-7 був висококонсервативним і був присутнім у всьому світі тварин.

- Стаття викликала великий інтерес, і в наступні роки було ідентифіковано сотні різних мікроРНК. Сьогодні ми знаємо, що у людей існує більше тисячі генів для різних мікроРНК, і що регуляція генів мікроРНК є універсальною серед багатоклітинних організмів, - підсумували в комітеті.

Фото: nobelprize.org

 

Джерело матеріала
loader
loader