Україна відмовляється від продовження договору про транзит газу з Росії
Україна відмовляється від продовження договору про транзит газу з Росії

Україна відмовляється від продовження договору про транзит газу з Росії

Україна не буде продовжувати транзитну угоду з Росією після завершення строку її дії. Про це наголосив Прем'єр-міністр  України Денис Шмигаль під час спільної пресконференції з прем’єром Словаччини Робертом Фіцо в Ужгороді.

- Стратегічна мета України - накласти санкції на російську газову молекулу, позбавити Кремль прибутків від продажу вуглеводнів, за які агресор фінансує війну. Ми закликаємо усі країни Європи до повної відмови від нафти та газу з РФ, - написав Шмигаль у Telegram.

Шмигаль також зазначив, що розуміє гостру залежність деяких держав, зокрема Словаччини, від цього ресурсу. Але розраховує на  поступову диверсифікацію поставок.

- Водночас Україна готова і надалі виконувати свої зобов’язання відповідно до Угоди про асоціацію з Євросоюзом та Договору до Енергетичної Хартії,  - резюмував Шмигаль.

  • З 1 січня 2025 року припиняє роботу нафтопровід "Дружба", через який російську нафту отримували європейські країни. Як заявила єврокомісар з питань енергетики Кадрі Сімсон, ЄС готовий повністю припинити транзит російського газу українською газотранспортною системою (ГТС) після завершення контракту в грудні 2024 року.
  • 4 березня Денис Шмигаль заявляв, що Україна не буде напряму підписувати контракт із Росією про транзит газу через свою територію. Проте готова надавати таку послугу за умови посередництва європейських країн.
  • У серпні 2023 року Міненерго провело стрес-тест, який показав, що українська газова інфраструктура може працювати без транзиту російського газу. Оцінку провели через ймовірність російських атак на газову інфраструктуру чи зупинки транзиту.

 

Теги за темою
Денис Шмигаль газ
Джерело матеріала
loader