Опалювальний сезон у Києві: що буде з тарифами на тепло і як швидко замерзнуть квартири без світла
Опалювальний сезон у Києві: що буде з тарифами на тепло і як швидко замерзнуть квартири без світла

Опалювальний сезон у Києві: що буде з тарифами на тепло і як швидко замерзнуть квартири без світла

Тарифи на опалення у Києві залишаться на рівні минулого року через чинний мораторій на підвищення тарифів, запровадженого у зв'язку з військовим становищем. Цей мораторій діятиме і в опалювальному сезоні 2024-2025 років. Однак при відключеннях електроенергії будинки в Києві досить швидко втрачатимуть тепло - вода в батареях охолоне наполовину вже через 4 години після відключення світла.

Про це пише "Інформатор".

Незважаючи на спроби підвищити тариф на тепло влітку 2024 року, коли компанія "ТЕПЛО-СВІТ" анонсувала зростання цін та направила новий прайс на розгляд до КМДА, для населення тариф залишається на рівні 1654,41 грн./Гкал. Компанія аргументувала необхідність підвищення збільшенням середньої зарплати, подорожчанням електроенергії та водопостачання, але через мораторій може підвищити тарифи лише для промислових та комерційних споживачів.

Наразі майже 90% багатоповерхівок столиці обладнано будинковими лічильниками тепла, тож кияни платять за фактично спожите тепло. У будинках без приладів обліку враховують кількість годин подачі тепла та середньомісячну температуру на вулиці. У разі відключення електроенергії "Київтеплоенерго" використовує модель, яка враховує власні дані про перебої в роботі теплоджерел, інформацію від керуючих компаній та столичної ДПЕК.

Тарифи на тепло та гарячу воду, нові платіжки, київтеплоенерго
Тарифи на тепло та гарячу воду
"Хвиля"

Цікавим є досвід торішніх відключень електроенергії в морози. У січні 2024 року середньодобова температура у столиці становила -0,3 градуси. Відключення електроенергії суттєво не вплинули на обсяги спожитого тепла. У "Київтеплоенерго" пояснювали, що протягом чотирьох годин відсутності електроенергії батареї та вода у будинковому контурі охолоджуються, а температура теплоносія падає майже вдвічі.

Після відновлення електропостачання будинок починає стрімко добирати тепло, щоб зігріти внутрішньобудинкову систему до початкових параметрів. Такі стрибки відбуваються щоразу при відключенні світла, тому суттєвої економії порівняно зі стабільним споживанням або ні, або мінімальна.

Збереження тепла, економія, опалювальний сезон
Збереження тепла

Радник заступника мера Києва Олексій Тихонов зазначив, що взимку вдома замерзатимуть повільно, а найгірша ситуація очікується у панельних 16-поверхівках. За його словами, найгіршим прогнозом є не "4 години без світла", про які говорить КП "Київтеплоенерго", а саме 6-4 години "зі світлом".

Проте деякі ОСББ вже вживають заходів для забезпечення автономності. Наприклад, ОСББ на вул. Шептицького встановило на даху своєї 16-поверхівки 72 сонячні панелі потужністю 15 кВт та акумулятори ємністю 30 кВт-год. З 1 жовтня 2024 року будинок вже почав постачати електроенергію до спільної мережі після зарядки власних батарей. Завдяки цьому мешканці в умовах відключень гарантовано мають гарячу та холодну воду, працюючі ліфти, інтернет та світло у місцях загального користування.

Раніше українцям показали, як змінилися тарифи на електроенергію для різних категорій із 1 жовтня.

Джерело матеріала
loader
loader