Ринок нафти: чому Нігерія може скоротити експорт сировини
Ринок нафти: чому Нігерія може скоротити експорт сировини

Ринок нафти: чому Нігерія може скоротити експорт сировини

Гігантський нафтопереробний завод (НПЗ) поблизу Лагоса планує прийняти близько 24 млн барелів нігерійських постачань у жовтні й листопаді, оскільки він усе більше звертається до місцевої сировини, згідно зі списком розподілу вантажів.

Багато років відстаючи від графіка, Dangote переверне ринок атлантичної нафти, значно скоротивши експорт сирої нафти з Нігерії. Завод потужністю 650 тис. барелів на день (б/д) — більший, ніж будь-який інший в Африці чи Європі, — потребуватиме від 13 до 14 постачань із типової місячної програми Нігерії, що складається з близько 50 вантажів, пише Bloomberg.

За оцінками аналітиків, західноафриканський ринок сирої нафти у ІV кварталі буде суттєво жорсткішим через постачання на Dangote. Деякі вантажі протягом наступних двох місяців можуть не доставити, як було заплановано, і жовтневий список включає два вантажі, які вже відкладені з вересня. Проте запланований обсяг значно перевищує середні 255 тис. б/д нігерійської нафти, які добував Dangote протягом першої половини року, оскільки завод поступово нарощував перероблення.

Зі слів трейдерів, останні розподіли також свідчать про те, що Dangote продовжує скорочувати купівлю американської нафти. Раніше цього року НПЗ імпортував мільйони барелів WTI Midland, перш ніж перепродати частину нафти й відмовитися від планів купувати більше.

Минулого місяця Nigerian National Petroleum Co. досягла угоди з Dangote, згідно з якою державна енергетична компанія країни постачатиме нафту в обмін на те, що вона буде єдиним дистриб’ютором найважливішого бензину, що виробляється на НПЗ.

Якщо зростання Dangote продовжить розвиватися найближчими місяцями, Нігерія може почати реалізацію своєї давньої мети з обмеження імпорту дорогих нафтопродуктів.

Джерело матеріала
loader
loader