У Молдові затримали одного з кремлівських ідеологів війни Росії проти України Дмитра Чистіліна
У Молдові затримали одного з кремлівських ідеологів війни Росії проти України Дмитра Чистіліна

У Молдові затримали одного з кремлівських ідеологів війни Росії проти України Дмитра Чистіліна

Пропагандисту оголосили підозру у державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану, та виправдовуванні та визнанні правомірною збройної агресії Росії проти України. Йому загрожує довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Служба безпеки України спільно з іноземними партнерами та Держприкордонслужбою затримала у Молдові кремлівського ідеолога російської війни проти України Дмитра Чистіліна. Про це повідомила пресслужба СБУ.

Пропагандиста затримали після одного із організованих Росією у Європі «форумів», коли він намагався повернутися до Москви.

В СБУ зазначили, що упродовж 2016-2024 років Дмитро Чистілін публікував низку «аналітичних матеріалів», в яких підтримував збройну агресію Росію та «інтеграцію» тимчасово окупованих територій України до складу країни-агресора.

Останнім часом він був помічником колишнього радника Путіна Сергія Глазьєва, одного з головних «модераторів» захоплення Криму, Донецької та Луганської областей та розробника «Стратегії інформаційної війни», яка виправдовувала повномасштабне вторгнення Росії в Україну.

Окрім цього, Чистілін брав участь у просуванні інтересів Кремля за межами Росії, зокрема, організовував втручання у вибори країн Східної та Центральної Європи.

Пропагандисту оголосили підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
  • ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

Йому загрожує довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Наразі вирішують питання про обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та документуюють факти його сприяння воєнній розвідці Росії, зокрема у створенні механізмів для обходу санкцій.

Фото: СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги за темою
СБУ затримання Молдова
Джерело матеріала
loader
loader