Тисячолітні геогліфи в пустелі Атакама знищені: що сталося
Тисячолітні геогліфи в пустелі Атакама знищені: що сталося

Тисячолітні геогліфи в пустелі Атакама знищені: що сталося

Тисячолітні геогліфи в пустелі Атакама знищені: що сталося

По стародавніх малюнках проїхали гоночні машини та мотоцикли.

Цілу колекцію стародавніх геогліфів, висічених у пустелі Атакама, було знищено позашляховиками, квадроциклами та мотоциклами підвищеної прохідності. За даними фонду пустелі Атакама, багато геогліфів Альто-Барранко були сильно порізані слідами автотранспорту протягом останніх кількох років, повідомляє IFLScience.

Розташовані в регіоні Тарапака на півночі сучасного Чилі, геогліфи Альто-Барранко були створені корінними жителями регіону вздовж міграційного шляху між оазою Піка та узбережжям Тихого океану.

Гравюри створили між 900 та 1450 роками. Для їх створення видаляли верхній шар темного каменя і гальки, оголюючи світліший шар під ними. Завдяки неймовірно посушливим умовам пустелі Атакама геогліфи добре збереглися.

Але тепер багато з них було знищено. При цьому організатори однієї з найбільших гонок у пустелі, Atacama Rally, заперечують будь-яку відповідальність за збитки. За їхніми словами, учасники перегонів дотримувалися маршруту, схваленого регіональною владою. Якщо ж хтось із них сходив із заданого маршруту, про це повідомляли системи GPS.

Вони покладають провину на позашляховики, які беруть участь у неофіційних перегонах чи екскурсіях пустелею. Часто вони знімають номерні знаки, щоб їх не можна було впізнати. Крім того, у регіоні працює багато шахтарів, до яких приїжджають вантажівки та інша великогабаритна техніка.

Хоча навколо геогліфів в Альто-Барранко були встановлені знаки, археологи вважають, що місцева влада не вживає достатніх заходів для їх збереження. Протягом останніх кількох років було зареєстровано кілька випадків пошкодження об'єктів.

«З 2021 року про це офіційно повідомили у прокуратуру у рамках роботи, яку ми проводимо у Регіональному музеї. Потрібно розуміти, що пошкодження національних пам'яток — це не проступок, а злочин. У цьому випадку це дуже серйозно, тому що це незворотна шкода... її неможливо відновити», — заявив Луїс Перес, археолог та директор Регіонального музею Ікіке.

Раніше група вчених під керівництвом археолога та антрополга Масато Сакаї з Університету Ямагата в Японії виявила на плато Наска 303 нові геогліфи.

Джерело матеріала
loader
loader