У ЄС розпочалося “змагання” за посаду глави оборонного агентства: хто серед претендентів
У ЄС розпочалося “змагання” за посаду глави оборонного агентства: хто серед претендентів

У ЄС розпочалося “змагання” за посаду глави оборонного агентства: хто серед претендентів

У ЄС розпочалося “змагання” за посаду глави оборонного агентства: хто серед претендентів

Найвідомішим кандидатом наразі є колишня міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонґрен.

Три кандидатури, в тому числі колишня міністр оборони Нідерландів, стали претендентами на посаду глави Європейського оборонного агентства (EDA), повідомляє Euractiv.

Від країн-членів ЄС почали надходити заявки на участь у “змаганні”, яке визначить наступника нинішнього керівника відомства Іржі Шедіви.

За інформацією джерел Euractiv, серед кандидатів - чинний заступник Шедіви Андре Денк, директор EDA з питань можливостей, озброєння і планування Стефано Конт, а також колишня міністр оборони і фінансів Нідерландів Кайса Оллонґрен.

Шедіви, колишній чеський міністр, який раніше був дипломатом і державним службовцем, має залишити свою посаду навесні 2025 року.

Процес відбору наступника Шедіви очолять країни ЄС, які в кінцевому підсумку вирішать, кого обрати.

Усі три кандидати з різним досвідом, але Оллонґрен має найвищий авторитет, вважається досвідченим дипломатом і політиком. Окрім роботи на посаді міністра фінансів, а згодом міністра оборони в уряді колишнього прем'єр-міністра Марка Рютте, вона також здобула популярність завдяки тому, що виступала за підтримку України, в тому числі в коаліції щодо F16 - економічний та оборонний досвід, який є безперечною перевагою в боротьбі за нову посаду.

Що стосується Денка і Конта, то обидва є військовими, генерал і генерал-майор відповідно.У той час як Денк має більш оперативний та логістичний досвід, Конт, відповідає за нагляд за можливостями та розвитком технологій EDA, а також досвід роботи дипломатом у США. Якщо хтось із них отримає цю посаду, це буде перший випадок, коли агентство очолить людина з військовим минулим.

У минулому претенденти на посаду глави EDA були більш схожі на кандидатуру Оллонґрен: дипломат, політик або бюрократ з досвідом роботи в оборонних відомствах або структурах.

За останній рік агентство пережило неспокійні часи. Хоча раніше EDA було зосереджене на дослідженнях і розробці проєктів, повномасштабне вторгнення Росії в Україну спонукало країни ЄС до поповнення запасів, і на агентство вперше було покладено завдання здійснювати спільні закупівлі засобів протиповітряної оборони й боєприпасів, як це спочатку передбачалося в договорах ЄС. 

Очікується, що новий глава агентства повинен задати тон майбутньому відомства, яке зараз перебуває “на роздоріжжі”, коли незрозуміло, яку роль воно відіграватиме в довгостроковій промисловій оборонній програмі, спрямованій на збільшення виробничих потужностей для задоволення потреб воєнного часу.

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader