Деякі забирали цілі міста: 10 найстрашніших ураганів в історії США
Деякі забирали цілі міста: 10 найстрашніших ураганів в історії США

Деякі забирали цілі міста: 10 найстрашніших ураганів в історії США

Закордон 24 згадує 10 найтрагічніших ураганів в історії США, спираючись на дані Національної метеорологічної служби та публікацію CBS News.

  1. Ґалвестонський ураган 1900 року

8 вересня 1900 року цей ураган знищив ціле острівне місто Ґалвестон на узбережжі Мексиканської затоки в Техасі. До трагедії це було місто, яке швидко розвивалося, а його населення становило 42 близько тисяч. Ґалвестон був квітучим торговим центром і найбільшим містом штату.

Це одна з найбільших погодних катастроф в історії США. За даними Національної метереологічної служби, понад 10 000 людей залишилися без даху над головою. Збитки внаслідок цього шторму оцінили у 30 мільйонів доларів.

Ураган Галвестон
Наслідки урагану / фото Вікіпедія

  1. Ураган Марія

Ураган Марія 4-ї категорії зійшов на Пуерто-Ріко 20 вересня 2017 року.

Він викликав катастрофічні руйнування на острові Домініка, який опинився в його епіцентрі. Більш ніж 90% будівель на острові було пошкоджено або зруйновано. Після цієї трагедії острів ще кілька місяців був спустошеним.

Також постраждали Гваделупа, Мартиніка та острів Санта-Крус на Віргінських островах.

Це найтрагічніший ураган в Атлантиці з часів Мітча в 1998 році, і є десятим найінтенсивнішим ураганом в Атлантиці в історії.

Загальні грошові втрати оцінюють в понад 91,61 мільярда доларів США, що робить його третім найдорожчим тропічним циклоном в історії.

Ураган Марія
Ураган "Марія" на піку своєї сили 19 вересня 2017 року / фото Вікіпедія

  1. Ураган Окічобі

Потужний та не менш страшний ураган Окічобі пронісся над Пуерто-Ріко та півднем США у 1928 році. Цей шторм забрав величезну кількість будинків та будівель.

Найбільші руйнування сталися на внутрішньому озері Окічобі у Флориді – там ураган викликав підйом рівня води в озері на висоту від 1,8 метра до 2,7 метра, що призвело до затоплення прилеглої території.

Цей ураган завдав збитків Пуерто-Ріко на суму близько 50 мільйонів доларів, а Флориді – на 25 мільйонів доларів.

Наслідки урагану Окічобі
Наслідки урагану Окічобі / фото Вікіпедія

  1. Ураган Катріна

Ви точно бодай раз чули цю назву. Цей ураган спустошив узбережжя Мексиканської затоки у серпні 2005 року.

Найбільших руйнувань Ураган Катріна приніс Новому Орлеану та Луїзіані, але також постраждали Міссісіпі, Алабама і Флорида. Руйнування були в основному викликані повенями від штормових припливів і проривами дамб у столичному районі Нового Орлеана, що призвело до затоплення більшої частини міста та його східних передмість.

Ураган Катріна
Ураган Катріна / фото Вікіпедія

  1. Ураган Шеньєр Камінада

Цей ураган 4-ї категорії пройшов у жовтні 1893 року, його ще називають Великий жовтневий шторм. Він повністю знищив рибальську громаду Шеньєр Камінада в окрузі Джефферсон, Луїзіана.

Ця негода понівечила безліч суден та знищила значну частину міст та посівів.

  1. Ураган на островах Сі-Айленд

Пройшов у 1893 році й досі входить в рейтинг наймасштабніших ураганів США. Шторм 3-ї категорії зачепив штат Джорджія, досягнувши швидкості вітру 194 кілометри на годину та висоти штормового нагону майже в 5 метрів.

Він був одним із трьох найтрагічніших ураганів під час сезону атлантичних ураганів 1893 року, завдавши значних збитків на загальну суму 1 мільйон доларів.

  1. Ураган без назви у Джорджії/Південній Кароліні

Під час цього урагану також постраждала Джорджія. Ураган 2-гої категорії зачепив штат у серпні 1881 року зненацька, прийшовши на сушу під час узбережжя. Люди, які перебували на узбережжі, не були готові до такого.

Шторм не має назви, оскільки він вибухнув майже за сім десятиліть до того, як Національний центр зі спостереження за ураганами почав давати назви шторм на початку 1950-х років.

Ураган у Джоржії - Південній Кароліні 1881
Наслідки урагану / Public domain

  1. Ураган Одрі

Він зачепив Луїзіану та Техас у червні 1957 року. Штормові хвилі заввишки від 2,4 метра до 3,6 метра досягли аж південно-західної частини Луїзіани, завдавши серйозних збитків США на суму близько 150 мільйонів доларів.

  1. Ураган у День Праці

Ураган Великий день праці пронісся Флоридою у вересні 1935 року. На той час він став найінтенсивнішим ураганом, який коли-небудь прийшов на сушу в США. До слова, найбільше постраждали ветерани Першої світової війни, які працювали на островах Флорида-Кіс.

Ураган у День праці
Наслідки урагану / фото Вікіпедія

Загалом цей ураган завдав збитків на суму близько 6 мільйонів доларів.

  1. Ураган на Ласт-Айленді

Він пронісся узбережжям Луїзіани в серпні 1856 року. Він був дуже руйнівним. Для розуміння – найвищі точки острова опинилися під водою на глибині близько півтора метра. Були зруйновані безліч будинків.

Крім того, сам острів поділився на дві частини. Усередині країни сильні зливи викликали повінь річки Мерментау, знищивши врожай та будинки. На тій землі ще довго нічого не росло.

Джерело матеріала
loader
loader