Протистоїть FPV-дронам: Rafael показала нові можливості захисту бронетехніки Trophy
Протистоїть FPV-дронам: Rafael показала нові можливості захисту бронетехніки Trophy

Протистоїть FPV-дронам: Rafael показала нові можливості захисту бронетехніки Trophy

Перевірена в бою система Trophy отримала нові вдосконалення, які забезпечують критично важливе посилення можливостей проти різних загроз зверху.

Ізраїльський оборонний підрядник компанія Rafael повідомив про розробку нової версії системи активного захисту Trophy, яка тепер може краще відбивати повітряні атаки. Про це пише The War Zone.

Отже, у Trophy з'явилася можливість протистояти високоманевровим різновидам FPV-дронів і дронам, що скидають міни.

Систему Trophy вперше розробили наприкінці 2000-х років і спочатку її призначали для захисту від протитанкових керованих ракет та інших типів піхотної протитанкової зброї, як-от ПЗРК.

Наявні основні компоненти Trophy являють собою низку невеликих радарів і пускових установок із завантаженими снарядами "hard-kill". Радари виявляють загрози та направляють пускові установки, які потім запускають снаряди. Хоча для їхнього приведення в рух використовується невеликий вибуховий заряд, самі снаряди кінетичні та призначені для знищення або принаймні руйнування всього, у що вони потрапляють завдяки силі удару.

На опублікованих знімках демонструються нові можливості захисту Trophy від ударів зверху і видно виражені сліди вибуху. Неясно, чи відображає це запуск додаткових кінетичних перехоплювачів, використання реального вибухового заряду для ураження загроз, які входять, і/або вторинні вибухи від успішних перехоплень.

Незалежно від пристрою поліпшеної системи, вона забезпечує додатковий захист від безпілотників та інших загроз, таких як протитанкові керовані ракети з можливістю атаки зверху вниз.

Армія оборони Ізраїлю (IDF) вперше почала використовувати Trophy на своїх танках Merkava у 2009 році. Система, яку тепер дедалі частіше використовують по всьому світу, зокрема в армії США, відтоді багато разів демонструвала свою корисність у бою.

Уразливості Trophy

Водночас давно відомо, що у Trophy є низка обмежень, наприклад, у тому, що стосується загроз, які наближаються з крутих кутів зверху. Представники Rafael цього не приховували й в минулому.

Потенційні вразливості Trophy стали помітнішими після великомасштабних терористичних атак ХАМАС на південь Ізраїлю 7 жовтня 2023 року

Палестинське терористичне угруповання використовувало безпілотники для скидання невеликих боєприпасів на ізраїльські танки Merkava та інші транспортні засоби, а також на статичні оборонні споруди.

Джерело матеріала
loader
loader