Туреччина відстоює повернення окупованих територій Україні - радник Ердогана
Туреччина відстоює повернення окупованих територій Україні - радник Ердогана

Туреччина відстоює повернення окупованих територій Україні - радник Ердогана

Туреччина підтримує територіальну цілісність, суверенітет і незалежність України, на всіх платформах наголошує на тому, що повернення окупованих територій, включаючи Крим, є вимогою міжнародного права.

Про це йшлося на зустрічі заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла, який перебуває з візитом у Туреччині, з головним радником президента Туреччини Ялчином Топчу

“Туреччина, яка підтримує територіальну цілісність, суверенітет і незалежність України, також на всіх платформах відстоює, що повернення окупованих територій, включаючи Крим, є вимогою міжнародного права. Туреччина прагне, щоб триваюча окупація та війна в Україні, Газі та Лівані закінчилися, і твердо виступає за це на всіх міжнародних платформах, робить свій внесок у забезпечення постійного миру в нашому регіоні та світі для майбутнього всього людства”, - сказав Ялчин Топчу.

Наріман Джелял розповів про події та ситуацію в окупованому Росією Криму, про гоніння та утиски проти кримських татар, порушення прав людини та злочини, які вчиняє РФ на півострові.

Це перша поїздка Джеляла в Туреччину після звільнення з російського полону.

Туреччина відстоює повернення окупованих територій Україні - радник Ердогана - Фото 1

Туреччина відстоює повернення окупованих територій Україні - радник Ердогана - Фото 2

“Обшуки, затримання відбуваються постійно. Затриманих засуджують до тривалих термінів ув'язнення, де вони перебувають в незадовільних, нелюдських умовах... Були випадки, коли політичних в'язнів старших 60 років доставили в суд у незадовільному стані здоров'я”, - розповів Наріман Джелял.

Присутні висловили сподівання, що Туреччина, зокрема в особі президента Ердогана, посприяє звільненню кримських татар, які перебувають у російському полоні за сфабрикованими справами, також військовополонених та цивільних українців.

“Окрім звільнення політичних в'язнів, говоримо і про наших військовополонених, про цивільних, які перебувають у найжорстокіших умовах через те, що захищали на фронті свою батьківщину, за свою позицію. Тут дуже важливим є поєднання зусиль як держави, так і громадянського суспільства. В Україні громадські організації роблять дуже багато для захисту прав громадян України”, - сказав на зустрічі радник посольства України в Туреччині Денис Золотарьов.

У зустрічі взяли участь представниці Центру прав людини ZMİNA.

Як повідомляв Укрінформ, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял вирішив долучитися до боротьби за звільнення всіх українських полонених, зокрема своїх земляків.

Джерело матеріала
loader