У Києві пройшов Міжнародний форум культурної дипломатії 2024
У Києві пройшов Міжнародний форум культурної дипломатії 2024

У Києві пройшов Міжнародний форум культурної дипломатії 2024

Українські та міжнародні експерти обговорили поточні виклики і можливості для культурної дипломатії в умовах глобальних змін, методи деколонізації культури та боротьбу з розповсюдженням дезінформації

8 жовтня Український інститут та Міністерство закордонних справ України провели щорічний Міжнародний форум культурної дипломатії, який вже вп’яте об’єднав представників державного сектору та громадянського суспільства у пошуку спільного бачення місця культурної дипломатії сьогодні та її майбутнього завтра. Про це йдеться у повідомленні Deputy Head of Communications Ukrainian Institute.

«Повномасштабне вторгнення "навело різкість" у всьому, що стосується культурної дипломатії. Зараз нам украй важливо не просто говорити про українське, а відмежовувати своє
від російського. Це проєкти з деколонізації, коли ми кожне окремо взяте прізвище мусимо буквально відмивати від російського нашарування. Нас із країною-терористом має розділяти не лише лінія фронту — а й культурне розмежування. На жаль, раніше було багато втрачено часу, тому нинішня наша робота з українізації світу точно не буде швидкою чи простою. Вона точно потребує нашого об’єднання, і, звісно ж, єдиного вектору комунікації», — наголосила під час Форуму перша леді України, Олена Зеленська.

Українські та міжнародні експерти обговорили поточні виклики і можливості для культурної дипломатії в умовах глобальних змін, методи деколонізації культури та боротьбу з розповсюдженням дезінформації.

«Ми об’єднані єдиною метою перемоги, досягнення тривкого миру. Культура є елементом безпекової структури держави, що дозволяє зберігати свою ідентичність і творити оцінки минулого, сьогодення й майбутнього. Ми маємо звучати єдиним голосом за кордоном, мати єдиний стратегічний підхід, щоб бренд України звучав сильно, бо ми на це заслуговуємо», — сказав міністр закордонних справ України Андрій Сибіга.

Участь у дискусіях взяли іноземні експерти, зокрема Бамбанг Пріхаді (Bambang Prihadi), голова театрального комітету Jakarta Arts Council (Індонезія), та Сержіу Уч (Sérgio Utsch) старший європейський кореспондент SBT (Бразильська телевізійна мережа).

«Культурна дипломатія є ключовим інструментом у формуванні та налагодженні міжнародних відносин і взаєморозуміння, особливо в умовах глобальних змін, з якими сьогодні стикається весь світ. Адже культура — наріжний камінь ідентичності будь-якої нації, а обмін нею дозволяє краще розуміти один одного та створювати нові, автентичні міжкультурні зв’язки. Ми проводимо вже п’ятий Міжнародний форум культурної дипломатії у прагненні напрацювати спільне бачення і уявлення з іноземними колегами щодо шляхів подальшого розвитку культурної дипломатії», — розповів генеральний директор Українського інституту Володимир Шейко.

Міжнародний форум культурної дипломатії – це щорічна фахова конференція, яка об’єднує провідних експертів з України та інших країн для обговорення ідей, практик, викликів і майбутнього міжнародної культурної дипломатії та культурних відносин.

Міжнародний форум культурної дипломатії 2024 організований Українським інститутом у співпраці з Міністерством закордонних справ України в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.

Зміст форуму є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США.

Фото: Олена Зеленська/Телеграм 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Джерело матеріала
loader
loader