У Криму стан прибережної території моря наближається до екологічної катастрофи - експерт
У Криму стан прибережної території моря наближається до екологічної катастрофи - експерт

У Криму стан прибережної території моря наближається до екологічної катастрофи - експерт

У тимчасово окупованому Криму стан прибережної території Чорного моря наближається до екологічної катастрофи.

На цьому наголосив експерт природоохоронних територій, голова правління ГО «Українська природоохоронна група» Олексій Василюк під час презентації дослідження у форматі брифінгу «Довкілля Криму: зміни та втрати в період повномасштабної війни» в Укрінформі.

"У Криму стан прибережної території моря наближається до екологічної катастрофи. Величезна кількість військових суден, які постійно перебувають біля Кримського узбережжя, зруйнували глибоководні скиди стічних вод. Масштаби забруднення моря настільки великі, що навіть окупанти в багатьох містах південного узбережжя Криму заборонили людям користуватися пляжами", - сказав він.

За словами експерта, шкоди екології Криму також завдало проведення систематичних масштабних військових навчань окупантів, які готувалися до повномасштабного вторгнення у 2022 році. Ці навчання проводилися на природоохоронних територіях Керченського півострова в Опукському природному заповіднику. Постраждала гірська територія заповідника, яка була цілями для ракетних ударів з літаків, які відпрацьовували окупанти, зауважив Василюк.

При цьому він додав, що негативно вплинуло на природу і будівництво Керченського мосту, який значною мірою перекрив Керченську протоку - життєво важливу для дельфінів і багатьох видів риб, які розмножуються в Азовському морі та переміщуються у Чорне море.

Експерт підкреслив, що довкілля Криму потерпає і від сучасної забудови та спорудження нових військових баз на півострові.

"Для будівництва траси "Таврида" були знищені неймовірні природні території, кургани, археологічні об'єкти. Природа Керченського півострова завдяки цій трасі стала розрізаною надвоє. На останніх кілометрах цієї траси було вирубано найбільшу кількість лісів у Криму через її будівництво", - зауважив він.

У свою чергу дослідник впливу бойових дій на дику природу, експерт «Української природоохоронної групи» Віктор Пархоменко підкреслив, що забруднення території прибережної частини Чорного моря в Криму також спричинили запуски ракет окупантів з півострова по Україні у 2022 році, частина з яких падала в море через технічні несправності, маючи дуже токсичне паливо.

Також, за його словами, одним з найбільш негативних впливів на природу в Криму стало будівництво фортифікаційних споруд.

"Це часто не просто окопи, а величезні підземні споруди. І питання, що робити з ними далі? Протяжність траншей понад 70 км, а наслідки їх будування катастрофічні для природи. Вже знищено частину території Смарагдової мережі, прибережних степів і солончаків", - додав експерт.

Раніше Укрінформповідомляв, що у Криму вже восени може статися водна криза.

Теги за темою
Чорне море Екологія Окупація Криму
Джерело матеріала
loader
loader