Велика Британія пропонує тимчасове рішення для мігрантів на острові Дієго-Гарсія
Велика Британія пропонує тимчасове рішення для мігрантів на острові Дієго-Гарсія

Велика Британія пропонує тимчасове рішення для мігрантів на острові Дієго-Гарсія

Велика Британія оголосила про рішення щодо тамільських мігрантів, які застрягли на острові Дієго-Гарсія в Індійському океані. Уряд країни запропонував цій групі мігрантів можливість тимчасово переїхати до Румунії. Це рішення стало результатом угоди між ООН та британським урядом.

ООН та Велика Британія досягли домовленості про тимчасове переселення тамільських мігрантів з острова Дієго-Гарсія до Румунії. Пропозиція мігрантам була зроблена британськими офіційними особами на острові у вівторок. Мігрантам, чиї заяви про надання міжнародного захисту були схвалені, а також сім’ям з дітьми, які перебувають у таборі на острові Дієго-Гарсія, буде запропоновано переведення на шість місяців до “центру безпечного притулку” в Румунії, що знаходиться під управлінням ООН.

Група мігрантів, що складається здебільшого з тамілів Шрі-Ланки, прибула на острів Дієго-Гарсія у 2021 році після того, як їхній човен було пошкоджено. Відтоді їх утримують на острові, поки вони просять притулку.

Архіпелаг Чагос, до якого також входить острів Дієго-Гарсія, був нещодавно повернутий Маврикію. Винятком є розглянутий острів, який є важливою військовою базою для планів Великої Британії та США.

Таміли заявили, що втекли від переслідувань і намагалися доплисти до Канади в пошуках притулку, коли їхній човен потрапив у біду і був врятований Королівським флотом. Їхні твердження були підкріплені картами, щоденниковими записами та даними GPS на борту. Відтоді тамільські сім’ї опинилися в ізоляції, і між двома сторонами розпочався інтенсивний процес пошуку шляхів вирішення ситуації.

Пропозиція щодо переїзду у Румунію також запропонована восьми мігрантам, які наразі знаходяться у Руанді.

Один чоловік, який зараз перебуває в Руанді, і якому запропонували переїхати до Румунії, описав це як “величезне полегшення”. Інший мігрант сказав, що це був “найщасливіший день за останні три роки”, передає видання.

Теги за темою
Великобританія ООН
Джерело матеріала
loader