Пустелю Сахару затопило вперше за десятиліття
Пустелю Сахару затопило вперше за десятиліття

Пустелю Сахару затопило вперше за десятиліття

Небувалі зливи затопили найбільшу спекотну пустелю світу. У Сахарі загинули люди - місцеві жителі та туристи, а також пошкоджено енергетичні об'єкти. Про це повідомляє Associated Press.

Проливні дощі затопили пустельні райони Північної Африки. У результаті постраждало невелике поселення Мерзуга на південному сході Марокко. Зазначається, що в цій місцевості після злив на висушеному ландшафті утворилися справжні озера. Вода, що ринула через піски та оази, призвела до загибелі понад 20 осіб у Марокко та Алжирі та завдала шкоди врожаю фермерів, змусивши уряд виділити кошти на надзвичайну допомогу, у тому числі в деяких районах, які постраждали від торішнього землетрусу.

Пустеля на південному сході Марокко є одним із найпосушливіших місць у світі, і наприкінці літа тут рідко йдуть дощі. Уряд Марокко заявив, що два дні опадів у вересні 2024 року перевищили середньорічні показники в кількох районах, де випадає менше 250 міліметрів (10 дюймів) на рік, включаючи Тату, один із найбільш постраждалих районів. У Тагуніті, селі приблизно за 450 кілометрів (280 миль) на південь від столиці Рабата, за 24 години було зафіксовано понад 100 міліметрів (3,9 дюйма).

- Минуло 30–50 років з того часу, як за такий короткий проміжок часу випадало стільки опадів, - заявив Хуссін Юабеб із Головного управління метеорології Марокко.

За його словами, такі дощі, які метеорологи називають позатропічним штормом, можуть змінити погоду в регіоні протягом найближчих місяців і років, оскільки повітря утримує більше вологи, викликаючи більше випаровування і викликаючи більше штормів.

  • 9 жовтня Національний центр спостереження за ураганами попереджає, що тропічний шторм розпочнеться на західному узбережжі Флориди близько полудня в середу пошириться по всьому півострові і досягне східного узбережжя вночі. Він може стати одним із найбільш руйнівних штормів за всю історію спостережень.
  • За словами представника Головного метеорологічного управління Марокко Хуссіна Юабеба, такої величезної кількості опадів за такий короткий проміжок часу тут не спостерігали років п'ятдесят.
Джерело матеріала
loader
loader