Джелял розповів турецькому омбудсмену про порушення Росією прав політв'язнів-мусульман
Джелял розповів турецькому омбудсмену про порушення Росією прав політв'язнів-мусульман

Джелял розповів турецькому омбудсмену про порушення Росією прав політв'язнів-мусульман

Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял закликав офіс омбудсмена Туреччини допомогти покращити умови для кримських татар, які перебувають в ув'язненні у РФ, щоб вони могли дотримуватися ісламських традицій в неволі.

Про це йшлося на його зустрічі з омбудсменом Туреччини Садеттіном Калканом в Анкарі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Порушення прав політв'язнів-мусульман стосуються і харчування, і релігії. Вони можуть читати Коран, робити намаз, дотримуватися посту, але це для них небезпечно. І насправді це не завжди дозволяють. І ви, як офіс омбудсмена Туреччини, можете допомогти, щоб їм не заважали дотримуватися ісламських традицій, дозволяли читати Коран, щоб змінили харчування”, - звернувся до турецького омбудсмена Джелял.

Джелял розповів турецькому омбудсмену про порушення Росією прав політв'язнів-мусульман - Фото 1

Він розповів про свій досвід трирічного перебування у російській в'язниці.

Джелял наголосив, що у Криму окупаційна "влада" затримує кримських татар за надуманими приводами.

“Політичних в'язнів у Криму затримують без вчинення ними будь-якого злочину. Скажу з власного досвіду:.. ми виступали лише проти окупації нашої рідної землі. Все, що відбувалося в Криму після окупації, було незаконно й несправедливо. Ви навіть не уявляєте, під яким тиском і в умовах якого свавілля живуть у Криму кримські татари, українці та інші громадяни”, - наголосив заступник голови Меджлісу.

В Офісі омбудсмена Туреччини пообіцяли підтримку у вирішенні питань щодо покращення умов перебування політичних в'язнів, надання їм належної медичної допомоги, передусім літнім і хворим.

Питання визволення політичних в'язнів та порушення Росією їхніх прав порушувалося також на зустрічі Джеляла з представниками групи дружби Туреччини та України Великих національних зборів (парламенту) Туреччини.

Представники різних партій висловили підтримку Україні, наголосили на неприпустимості порушення прав людини, недопустимості звинувачення у тероризмі за політичні переконання і запевнили у підтримці розгляду цих питань на міжнародних майданчиках.

Голова групи дружби Тугрул Тюркеш повідомив, що має намір узяти участь у третьому парламентському саміті Міжнародної Кримської платформи, який відбудеться у Ризі 24 жовтня.

Джелял розповів турецькому омбудсмену про порушення Росією прав політв'язнів-мусульман - Фото 2

Як повідомляв Укрінформ, у Туреччині Наріман Джелял зустрівся з головним радником президента Туреччини Ялчином Топчу.

Теги за темою
Росія Туреччина
Джерело матеріала
loader