Українцям озвучили дату старту опалювального сезону 2024/2025: якими будуть тарифи
Українцям озвучили дату старту опалювального сезону 2024/2025: якими будуть тарифи

Українцям озвучили дату старту опалювального сезону 2024/2025: якими будуть тарифи

В Україні опалювальний сезон, якби це було до повномасштабної війни – розпочався б у середині жовтня, приблизно 15-16 числа. Однак на осінь 2024 року відомо, що він розпочнеться лише після врахування рішень місцевої влади, погодних умов, а також щодо оцінки ситуації на фронті.

Одна з найголовніших умов – середньодобова температура тримається на рівні +8°C протягом трьох діб.

Один із українських телеканалів зібрав інформацію, коли стартує опалювальний сезон українськими містами.

Опалення, скріншот: YouTube

Вже відомо, що у столиці опалювальний сезон розпочнеться орієнтовно з 15 жовтня, проте ця дата може змінюватись залежно від погодних умов. Крім того, на запуск систем впливають позапланові ремонти та готовність комунальних служб. А от у квартирах одеситів теплими батареями вже кілька років стають після 1 листопада.

Опалення, скріншот: YouTube

Як зазначають чиновники, мораторій на підвищення тарифів на газ, гарячу воду та опалення, запроваджений через воєнний стан, продовжує діяти і цього опалювального сезону.

Тому "Нафтогаз" з 1 травня 2024 продовжив фіксований тариф на газ до 30 квітня 2025 на рівні 7,96 гривні за кубометр. А в інших постачальників газу населення ціни варіюються від 7,70 до 9,99 гривні за кубометр. У жовтні споживачі газу отримають три платіжки. Але це стосується лише мешканців багатоквартирних будинків. Справа в тому, що в Україну повернули технічне обслуговування багатоквартирних будинків, яке раніше було на паузі. За цю послугу українцям доведеться заплатити зі своєї кишені.

Платіжки за опалення. Фото: скрін youtube

Для теплопостачальних компаній ціна газу залишатиметься на рівні 7420 гривень за тисячу кубометрів для населення та 16390 гривень для бюджетних установ.

З червня цього року тариф на електроенергію в Україні зріс, проте вже з 1 жовтня частину населення доведеться платити за новим тарифом. Більшість українців продовжать платити у жовтні по 4,32 гривні за кВт*год.

Проте українці, які використовують електричне опалення (електричний котел із затвердженим проектом), у жовтні платитимуть за електрику менше — лише 2,64 грн за 1 кВт*год.

Опалення. Фото: скрін youtube

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 31 травня 2024 р. № 632, такий тариф передбачено протягом опалювального сезону (з жовтня до 30 квітня). Однак він діє лише за перші 2 тисячі кВт*год електроенергії на місяць. Якщо споживач використовує більше, платити доведеться за загальним тарифом, тобто 4,32 гривні за кВт*год. Пільговий тариф діятиме протягом опалювального сезону, навіть якщо ви не користуєтеся опаленням.

З жовтня розпочнеться нарахування субсидій на опалювальний сезон з урахуванням підвищення тарифів на комунальні послуги. Оновлений розмір субсидії залежатиме також від початку подачі опалення.

Раніше повідомлялося, допомога від ООН на опалювальний сезон: чи враховується при оформленні субсидії.

Також, гроші на комуналку та тверде паливо: кому допоможуть пережити зиму.

Джерело матеріала
loader